Kilencven éve kezdődött a hírhedt majomper – Mint utóbb kiderült, egy ügyesen megtervezett reklámfogás volt

Az Egyesült Államokban szinte állandó vita tárgya, hogy egyes iskolákban az evolúcióelméletet, vagy a kreacionista “értelmes tervezés” elvét tanítsák a gyerekeknek az ember fejlődéséről. A majomper néven elhíresült, legemlékezetesebb vita ebben a kérdésben pontosan 90 éve nyáron kezdődött. Azonban a történethez hozzá kell tenni azt is, hogy a per valójában egy bánya reklámfogása, azaz egy előre megtervezett pr-fogás volt.

A tárgyalás egy részlete

A tárgyalás egy részlete

Az 1920-as években  a vallási fundamentalista mozgalom igyekezett az oktatásból minden olyan tananyagot száműzni, amit a Biblia tanításával ellentétesnek ítélt meg. A fókuszban természetesen az ember teremtése állt, hiszen a majmokkal közös ős elmélete gyökeres ellentétes volt a bibliai teremtéstörténettel. Az evolúcióellenes hadjárat fő alakja, William Jennings Bryan presbiteriánus politikus, aki a déli államokban komoly népszerűségre tett szert, 1925-ben Tennessee törvényt is hozott, ezzel igyekezett megállítani a teremtéstörténettel ellentétes elméletek oktatását. A közvélemény nem Bryan-hívő része persze feldúltan tiltakozott a törvény ellen, élen az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója nevű szervezettel.

Scoper portréja

Scopes portréja

Az igazi összecsapás John T. Scopes középiskolai tanár miatt tört ki, aki az evolúcióelmélet alapján íródott tankönyvből tanította a biológiát diákjainak. A törvény értelmében gyorsan perbe fogták, és elkezdődött a  sajtó által csak majomperként emlegetett jogi hercehurca. A tárgyalásokon akkora volt az érdeklődő tömeg, hogy be sem fértek a terembe, ezért a bíróság a szabad ég alatt hallgatta meg a jogászokat. A várost ellepték az újságírók, tudósok, érdeklődők hadai, akiket bibliaárusok, vagy épp majmokkal dolgozó mutatványosok szórakoztattak.

Két híres jogász, Clarence Darrow és William Jennings Bryan

Két híres jogász, Clarence Darrow és William Jennings Bryan a tárgyalás szünetében (Forrás: Wikipedia)

Scopest végül július 21-én 100 dollár büntetésre ítélték, de két évvel később az állam legfelsőbb bírósága technikai okokra hivatkozva megsemmisítette az ítéletet, tehát a majomper eredménye tulajdonképpen döntetlen lett. A vitákat azonban ez nem csitította le, a 20. század második felében már az evolúcióelmélet tanításának tiltása lett alkotmányellenes, 1987-ben a kreacionizmus állami iskolai oktatását is betiltotta a Legfelsőbb Bíróság. Az “intelligens tervezettség” elméletét azonban azóta is rengeteg iskola és tanár igyekszik visszacsempészni a padok közé.

Mint utóbb kiderült, a majomperből igazán a tárgyalás helyszíneként kiválasztott Dayton település húzta a legtöbb hasznot, amely a per előtt 1500 lakosú kis település volt, ám a helyi szénbánya menedzsere kitalálta, hogy jót tenne neki egy kis hírverés – sikerrel is járt. A híres majomper valójában előre megtervezett reklámfogás volt, aminek részleteiről ITT olvashatsz többet.

Forrás: Devins