Láttál már elefántot képet festeni? Nem is sejted, micsoda szenvedés van egy ilyen kép mögött

Az elefántok rendkívül intelligens állatok, nem csoda, hogy sok mindenre be lehet őket tanítani. Gondoltad volna, hogy többek között gyönyörű képeket is tudnak festeni? Ezért a turistalátványosságért azonban rettenetes árat kell fizetniük.

elef0

Korábban rengeteg elefánt élt a vadonban, de mint tudjuk, az elefántok nem arról híresek, hogy Picasso festményeit utánozzák. Természetes körülmények között eszükbe se jutna virágot és csendéletet festeniük. Mindezek ellenére egy tájföldi elefántfarmon már 15 éve arra specializálódtak, hogy a turistákat ezzel a természetesnek egyáltalán nem mondható látványossággal szórakoztassák.

A Maesa elefántfarmon, Chiang Mai közelében már 1976-ban kezdtek el elefántokat tenyészteni, jelenleg 78 elefánt él ott, amiket a farm alapítója, Choochart Kalmapij vásárolt meg. Elmondása szerint az elefántok intelligenciájának köszönhető, hogy 1-2 hónap alatt be lehet őket vezetni a festés rejtelmeibe. Ehhez semmi más nem kell, csak egy kétéves elefánt és egy ügyes idomár.

Valójában azonban rendszeresen verik, éheztetik és kínozzák az elefántokat, hogy betörjék őket. A festéshez használt különleges ecsetet keresztalakban kötik rá egy másik fadarabra, hogy semmiképpen se csússzon be az elefánt ormányába. Azonban ezt az ecsetet sem könnyű megtartania az elefántoknak, hiszen ormányukban rengeteg idegvégződés található, amik a hosszú, festéssel töltött órák alatt hamar megsérülnek.

A festést bemutató előadások közben az idomár végig az elefánt mellett áll, kezében hegyes kampó van, amivel bármikor ráüthet a védtelen elefántra, ha az rossz irányba mozdul az ecsettel. Nem csak kampókkal, hanem botokkal és ostorokkal is bántalmazzák ezeket az óriási, ugyanakkor szelíd állatokat. Az előadás során a fülüket is megcibálják, így irányítva őket, hogy a készülő remekmű mindenképpen elnyerje a turisták tetszését. Naponta több előadást tartanak, akár háromszor is bevetik az elefántok művészi képességeit a gyors haszon reményében.

Az ártatlan turista igenis, hogy tehet az ellen, hogy minél kevesebb elefántot kínozzanak meg. Nem csak a helyszínen, hanem hazatérve is. Már csak azzal is segíthet, ha nem fizet be az elefántok képfestő bemutatójára, ill. ha az interneten vagy ismeretségi körében felhívja a Tájföldre utazók figyelmét az elefántok kínzására.

Forrás: onegreenplanet.org

O. M.