Képeken a lehetetlenség – Emberek, akik 100 méter magasról lezúduló vízesésben úszkálnak

Kalandvágyó, mindenre elszánt turistáknak Afrika déli részén olyan élményben lehet részük, amilyet máshol egészen biztosan nem találnak: egy gyönyörű, de félelmetes vízesésben mártózhatnak meg.

A Viktória-vízesés zambiai oldalán ugyanis augusztus végétől egészen január elejéig olyan alacsony a víz szintje, hogy ebben az időszakban a turistáknak lehetősége nyílik megmártózni az Ördög medencéje nevét viselő folyórészben.

v4

A Zambézi folyó szintje ezen a részen annyira alacsony, hogy veszély nélkül lehet benne úszni, ugyanakkor lélegzetelállító látvány fogadja a kalandvágyó turistákat, hiszen nem mindennapos élmény az, mikor egy 108 méter magas vízzuhatag mellett lehet fürdőzni.

v7

A vízesést csakis hivatalos idegenvezetővel érdemes felkeresni, mert csak ők tudják, hol lehet biztonságban megmártózni a vízesés habjaiban.

v9

A háttérben ott az idegenvezető

Nem mindennapi látvány lehet az, amikor egy 1708 méter széles vízzuhatagban gyönyörködhet a látogató. Ráadásul testközelben, a folyó medréből élvezheti a látványt.

v8

Percenként több mint 500 millió liter víz folyik le a Zambézi folyónak ezen a részén a két ország, Zimbabve és Zambia határán fekvő Viktória-vízesésbe. A vízesés vízsugarait még 50 km-re is lehet látni, az óriási víztömeg pedig elképesztő zörejjel zuhan a mélybe.

v5

Éppen ezért a helyi lakosok csak Mosi-oa-Tunya néven emlegetik a vízesést, ami annyit tesz, hogy: “A füst, ami dörög.”

v6

A Viktória-vízesés 1708 méter széles és ezzel a legszélesebb vízesés a világon. Magassága 61-108 méter között van.

Az Ördög medencéje különleges medence a javából, de csak akkor, mikor épp téli álmát alussza az ördög, tehát augusztus végétől január elejéig.

Egy 30 másodperces videó két merész fürdőzőről:

Forrás: Zambia hivatalos oldala, victoriafalls-guide.net

M. O.