A jövőben 4 óra alatt a Holdra utazhatunk olyan szupergyors űrhajókkal, amelyek még üzemanyagot sem igényelnek

Korábban már bejárta a nemzetközi sajtót a hír, miszerint az Amerikai Űrügynökség olyan rakétahajtóművet épített, amelynek a “fizika törvényei szerint lehetetlenség lenne működnie”. Az elektromágneses hullámokat használó meghajtási rendszert akkor működésképtelennek tartották, de most a német kutatók bebizonyították, hogy a rendszer igenis működik, és a jövőben forradalmasíthatja az űrutazást.

Így néz ki az új hajtómű

Így néz ki az új hajtómű

A fejlesztés a töredékére csökkentheti a bolygók és naprendszerek közötti közlekedés idejét: a 384 ezer kilométerre lévő Holdra az Apollo-program űrhajói még 72 óra alatt értek el, míg az új hajtóművel ez a táv 4 óra alatt megtehető – ugyanennyi ideig repül a sima utasszállító repülőgép mondjuk Budapestről Tunéziába.

A rakéta működéséhez nem lesz szükség a súlyban is jelentős üzemanyagra, hiszen az elektromágneses energiát alakítja át tolóerővé: így az új űrhajókkal sokkal messzebb is eljuthatunk, mint eddig űrrepülő akárhová is. A NASA egyébként nemcsak ezen dolgozik, a Nap energiáját is megpróbálják hasznosítani, évek óta folynak a kutatásaik a témában is, de érthető módon amíg nincs konkrét eredmény, addig nemigen dicsekednek.

Forrás: Dailymail