Stephen Hawking nyílt levélben tiltakozik a gyilkos robotok ellen

A világ leghíresebb fizikusa, Stephen Hawking, a valódi vasember, Elon Musk, az Apple társalapítója, Steve Wozniak és még rajtuk kívül több mint ezer szakember írta alá Future of Life Institute által megalkotott nyílt levelet, amiben a mesterséges intelligenciák hadi felhasználása és az autonóm fegyverek ellen tiltakoznak.

A tudósoknak nem az emberek által irányított drónokkal és robotrepülőkkel van problémájuk, hanem azokkal az egyelőre hivatalosan csak terveken létező fegyverekkel, amelyek egy előre betáplált kritériumrendszer alapján saját maguk választják ki a célpontjukat emberi beavatkozás nélkül. A technika fejlődése miatt az ilyen típusú helikopterek, járművek, fegyverek éveken belül megjelenhetnek a piacon – ha még nincsenek ott -, és akkora változást jelentenének a hadviselésben, mint annak idején a puskapor.

Az autonóm fegyverek felhasználása mellett érvelők szerint ezek a fegyverek azért alkalmasak a harcra, mert nem szükséges emberi életet feláldozni működtetésükhöz. A nagyobb katonai hatalommal rendelkező államok, csoportok, diktátorok viszont olyan behozhatatlan előnyre tennének szert a mesterséges intelligenciájú fegyverekkel, ami előre eldöntené a csatákat, és hamar globális felfegyverkezési versenyhez vezetne. Az MI fejlesztők pedig egyáltalán nem akarnak olyan gépekek gyártásában közreműködni, amik népirtáshoz használható fegyverek kifejlesztését tenné lehetővé.

A teljes levelet egy konferencián mutatták be Buenos Aires-ben.

Forrás: Paleofuture