A világ leggyorsabb számítógépe rákot diagnosztizál, időjáráselemzést végez és személyre szabott gyógyszert ajánl

Obama elnök nemrég megigényelt egyet a világ leggyorsabb számítógépéből, ami az űrkutatásban, a rákdiagnosztikában és az időjárás-előrejelzésben is csúcsteljesítményt nyújthat.

_84569689_016433653

Az új szuperszámítógép hússzor gyorsabb lenne, mint a jelenlegi csúcstartó kínai computer, a tervek szerint 2025-re el is készülhet. A géptől nagyon sokat várnak: összetett szimulációk végrehajtását, a tudományos kutatás megkönnyítését,  másodpercenként egytrillió számítást, az adatok önálló elemzése után időjárás előrejelzések készítését,  röntgenfelvételek analizálásával daganatos megbetegedéssel összefüggő diagnózisok felállítását, az emberek genomja és életmódja ismeretében személyre szabott gyógyszerek kifejlesztését, és még sorolhatnánk. A gép alkalmas lesz hatalmas adatmennyiségek egyesítésére, kezelésére, hosszú távú klímamodellezésre – mindezt a legjobb esetben is 60 megawatt fogyasztásért, évente 60 millió fontos áramszámláért cserébe.

A kínai gép egy részlete

A kínai gép egy részlete

Ha ez a csodagép elkészül, végre megtöri a kínai egyeduralmat. A világ leggyorsabb számítógépével ugyanis ők rendelkeznek a Nemzeti Számítógép Központban, míg a jelenlegi második helyezettként szereplő amerikai számítógép az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának tulajdonában van.

Forrás: BBC