A világ legszegényebb államelnöke 40 éves kocsival jár – Érdekes gondolatai vannak a magántulajdonról

José Mujica, Uruguay korábbi államelnöke, aki idén töltötte be a 80. életévét, alázatáról és szerény életmódjáról híres. Öt évig volt Uruguay államának élén, de senki sem mondaná meg, hogy az ország egyik legbefolyásosabb emberével van dolga, ha meglátogatja őt szerény otthonában.

Fizetésének 90 százalékát mindig is adakozásra szánta, és ma sem tesz másként

José Mujica, akit mindenki csak El Pepe néven emleget – ami körülbelül annyit tesz, mint “A Józsi” -, nem is vágyik luxusautóra, villára és rengeteg pénzre. Számára nem ez jelenti a boldogságot. Korábbi fizetésének 90 százalékát mindig is adakozásra szánta, és ma sem tesz másként.

Egy majd’ 40 éves Volkswagennel jár, a traktorait saját maga javítja otthon, és az utcában, ahol lakik a mai napig nincs aszfalt, csak földút. Legszívesebben felesége és sánta kutyájának társaságaban tölti mindennapjait, nem szereti a felesleges fényűzést. Már 30 éve ugyanabban a kis vityillóban lakik, általában szandát visel és szabadidőruhát, nem is nagyon készült még róla öltönyös fénykép.

allamfo

El Pepe szerény életmódjával és alázatával példát szeretne mutatni más politikusoknak

Azt az elvet vallja, hogy ha a demokrácia a többség érdekeit képviseli, akkor a politikusoknak is úgy kell élnie, mint az emberek többségének: szerényen és alázatosan. A korábbi államelnök dolgozószobájában két példaképének fényképe díszíti az íróasztalt: Che Guevara és Fidel Castro társaságában szokott dolgozni. Csakúgy mint ők, José Mujica is kalandosan élte le fiatal éveit.

Kész csoda, hogy Hollywood még nem filmesítette meg élettörténetét

Édesapja nagyon korán meghalt, édesanyja nevelte őt és húgát. A fiatal Pepe kertésznek tanult, majd gerilla lett belőle, így akart változtatni a szegény emberek életén, nem látott más kiutat. A hatvanas években a Tupamaros gerillák oldalán harcolt akkor is, mikor a rendőrség rálőtt, és megsebesült. 6 töltet volt a testében, mikor egy kocsmában letartóztatták. Összesen 14 évet ült börtönben, ebből két évet állitólag egy kút mélyén kellett töltenie, hangyák és patkányok társaságában. Kétszer is megszökött fogságából, de mindig megtalálták a rendőrök, és újra letartóztatták. 10 évig saját zárkája volt. Talán ezért is van hozzászokva a magányos életmódhoz.

Őszintén vallja, hogy a boldogsághoz nem magántulajdon kell, hanem szabadidő

A magántulajdon ugyanis nem tesz mást, mint megbéklyózza az embereket, fogságban tartja őket. Saját magát gazdag embernek vallja, pedig az 1987-es évjáratú VW-bogarán kívül sosem volt semmije. A kis vityilló, amiben lakik, a felsége tulajdonában van.

vw

Politikai pályafutása során több ellentmondásos törvényt vezetett be, például a marihuánafogyasztást legalizálta – azt vallotta, ennek évezredes hagyománya van az emberiség történetében.

Miután már nem indulhatott újra az elnökválasztáson, idén márciusban leköszönt államelnöki pozíciójáról

Ám azóta is sokat foglalkozik vele a világsajtó – valóságos kultusz övezi körül José Mujicát. A közelmúltban érdekes telefonhívást kapott: egy ismeretlen érdeklődő 1 millió amerikai dollárt ajánlott fel a volt államelnök majd’ 40 éves autójáért. Ha El Pepe él az ajánlattal, akkor elképzelhető, hogy nem sokára semmije sem lesz, és az autójától is megválik, ezzel is segítve Uruguay szegényeit.

Egy videó arról, hogyan is él a korábbi államelnök a tanyáján felesége és sánta kutyája társaságában:

Állítása szerint kutyájától, a sánta Manuelától többet tanult meg az emberekről, mint bárki mástól. Felesége Lucía Topolansky, aki szintén politikus, 10 éve házasok.

Forrás: economist.com

M. O.