Nem a tehetségeden múlik, hogy mennyire leszel gazdag és sikeres, hanem azon, hogy kik nevelnek fel

Szinte minden kutatás ugyanarra az eredményre jut: az adottságoktól, tehetségtől függetlenül legtöbb esetben azokból a gyerekekből lesznek gazdag, sikeres felnőttek, akiket gazdag szülők neveltek fel.

lead_960

A Lundi Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy a siker eredete vajon genetikai vagy csak környezeti okokra vezethető-e vissza. A válaszok megtalálásához átnézték azoknak az adatait, akiket 1950 és 1970 között fogadtak örökbe Svédországban, majd azt is, hogy a gyerekek jövedelmi szintje eredeti, vagy új szüleik szintjéhez közelít-e. A saját családjukban felnőtt gyerekek nagyjából ugyanarra a szintre jutottak el felnőtt korukra, mint szüleik, ám az örökbefogadott, gazdag családban felnövő gyerekek sikeres, jól kereső felnőtteké váltak – így elég nyilvánvalóvá vált, hogy a siker nem a génjeinkben rejlik. A kutatók eredményei szerint egy felnőtt sikeréhez az járul legjobban hozzá, hogy jó iskolákba jár, szüleitől támogatást kap az induláskor, és megtanul bánni a pénzzel.

Érdekes, hogy ugyanez a jelenség azoknál a szegény családoknál is működik, akik nem adták örökbe külföldre gyereküket, hanem egyszerűen családostul beköltöztek egy gazdagabb környékre, ahol jobbak az iskolák, és könnyű bekerülni egy olyan civil szervezethez, amelyik segít a szegényebbeken. Minél korábban történt ez meg, a gyerek annál nagyobb vagyonnal rendelkezett felnőtt korában, míg azok a csemeték, akik szegény családban nőttek fel és szegény környéken is maradtak, 35 százalékkal kevesebbet kerestek elköltözött társaiknál.

Forrás: Theatlantic