Miért festettek olyan ijesztően csúf, koravén arcú csecsemőket a középkori festményeken?

Biztosan sokaknak megfordult már a fejében, hogy a 13-15. században készült festményeken a gyerekeket vajon miért ábrázolták bizarr, töppedt arcú kis manóknak, ahelyett, hogy pufók kis angyalkákat festettek volna a vászonra a művészek.

uglybaby1333

A jelenség okára a cink.hu a Vox magazinban talált magyarázatot: állításuk szerint a csecsemők torz ábrázolása nem a festők tehetségének hiányában rejlik: abban a korszakban minden gyereket kisjézusként ábrázoltak. A Jézus-ábrázolásra akkoriban az úgynevezett homunculus-elmélet volt hatással, mely szerint Jézus már újszülöttként is teljesen fejlett volt. (A homunculus jelentése: kis ember.)

uglybaby1350

Így történhetett meg, hogy a bizánci festészeti stílus sajátja lett a kissé csúf, felnőtt-arcú kisgyermek.

uglybaby1400s

Szerencsére hamarosan érkezett a reneszánsz, magával hozva az újfajta emberábrázolást, és az új témákat: már nem csak az egyház rendelt festményeket magának, hanem gazdagabb családok is, akik nyilvánvalóan nem szerették volna furcsa arccal viszontlátni gyermekeiket a kandalló felett.

uglybabyandmother

A reneszánsz festők amúgy is a realisztikusabb ábrázolásra törekedtek, és addigra már a kisbabákat sem kis embernek, hanem ártatlan újszülötteknek tekintették.

Forrás: Vox
Via: cink.hu