Saját bőrén érzi betegei fájdalmát egy bostoni neurológus

Egy bostoni neurológus, dr. Joel Salinas olyan bensőséges kapcsolatot képes kialakítani betegeivel, hogy nemcsak megérti azok fájdalmát, de képes saját testén érezni is azt.

MTMxNDEwNTE5MTIxNzg0ODAy

A jelenség eddig is létezett, tükör-érintéses szinesztéziának hívják, de nem véletlenül hallottak róla csak kevesen: a Földön élő emberek csupán egy-két százalékánál alakul ki. A bostoni Massachusetts General Hospital neurológusa, dr. Salinas születése óta érzi azok fájdalmát, akikkel kapcsolatba kerül. “Ha valakit megöleltek a közelemben, éreztem én is az ölelést. De ugyanez a helyzet akkor is, ha valakit megütnek úgy, hogy azt látom” – mondta a doktor, akinek furcsa képessége akkor kezdett gondot okozni, amikor orvos lett.

“Az egyik páciensemnek műtéti úton el kellett távolítanunk a karját. Ott voltam, végignéztem a műtétet, és közben úgy éreztem, mintha a sebészek közben az én kezemet is eltávolították volna” – mesélte, de szerencsére később megtanulta kordában tartani érzéseit. Az ilyen szinesztéziával élő emberek nem mindegyikének sikerül kilépni az ördögi körből, így depressziósak lesznek, és már emberek közé sem járnak szívesen. Salinas doktor viszont a gyógyításban is bevetheti képességét, sokkal nagyobb empátiával fordul a betegek felé, mint az átlagos orvosok.

Forrás: PSMag