Egy különleges thai piac, amelyen egy vasút halad át

Ezen a thai piacon nem csak zöldséget, gyümölcsöt és tengeri herkentyűt lehet vásárolni, hanem külön élményben is lehet része a turistáknak és a helyieknek egyaránt.

v0

A Bangkoktól nem messze, csupán 67 km-re fekvő Samutsongkram városában található Maeklong piac ugyanis arról híres, hogy a menetrend szerinti járatok naponta 8-szor a piac közepén haladnak át egy 300 m-es szakaszon.

v01

Ezt úgy kell elképzelni, mint egy jól begyakorolt színi előadást: a mozdonyvezető sípol, hogy jön a vonat, az árusok pedig abban a minutában elkezdenek szedelőzködni. Minden egyes mozdulat jól be van gyakorolva, hiszen naponta 8-szor kell megismételniük az árusoknak ugyanazt a procedúrát, akik ilyenkor a napvédő vásznakat, a halas edényeket és a zöldséges tálakat kénytelenek gyorsan összeszedni.

v03

A keskeny nyomtávú vonat azonban elég lassan halad ahhoz, hogy ez a jól begyakorolt mutatvány simán menjen. A kíváncsi turistáknak bőven marad ideje megvenni a vásárfiát és még a fotózásról se maradnak le, hiszen a vonat csak kb. 20 km/h-s sebességgel közlekedik.

v04

A piaci árusok általában jól kicentizik a rájuk eső eladási területet az aszfalton, hiszen a vásárlók a sínek között kénytelenek közlekedni. Sőt, mikor jön a menetrend szerinti járat, a vonat az eladásra kínált árut csaknem súrolja.

v05

A Maeklong piac immáron 30 éve létezik, volt ideje az árusoknak begyakorolni azt, hogy mit hová tegyenek a földön, hogy a vonat semmiképpen se tegyen kárt árujukban.

v06

Itt látsz a videót a piacot átszelő vonatról és az áthaladást megelőző szedelőzködésről:

Forrás: placestoseeinyourlifetime.com, tourwithtong.com

O. M.