Képek a modern kori Atlantiszról: Egy argentín város, ami 25 évig volt a víz alatt

Buenos Aires-től délre fekszik egy régi turistaparadicsom, ahová ma már a madár se jár. Nem azért, mintha elvesztette volna látványosságát, hanem mert Villa Epecuén városát 25 évig víz borította be – valóságos szellemvárossá vált.

at0

A 20-as években kedvelt fürdőparadicsom volt

A várost az 1920-as években alapították a sós vizű Epecuén tó partján. Mikor az igen kedvelt fürdőparadicsom még fénykorát élte, akkor a helyi pár ezer lakoson kívül több ezer turista is élvezte a lüktető városi életet, ahová sokan előszeretettel zarándokoltak el a 600 km-re fekvő fővárosból. Az Epecuén tó vize magas sótartalma miatt – ami tízszerese a tenger sótartalmának – alkalmas volt arra, hogy gyógykezeléseket végezzenek az idelátogató turistákon.

at1

1985-ben átszakadt a gát

1985-ben azonban heves esőzések következtében a tó partján álló gát beszakadt, és november 10-én 25 évre víz alá temette a várost. A város lakói eleinte a házak tetején vártak arra, hogy visszahúzódjon az óriási mennyiségű víz. Erre azonban csak 25 évvel később került sor, amikor a nagy szárazság miatt 2009-ben apadni kezdett a 10 méteres víztakaró.

at3

Ma is minden ugyanúgy áll, mint 25 évvel ezelőtt

Manapság a város modern kori Atlantiszként ismert a fotósok körében, akik előszeretettel örökítik meg az alvó Villa Epecuén városát. Minden ugyanúgy maradt, mint ahogy 25 éve a vízözön előtt: az autók, az utcatáblák, a reklámok mind ugyanúgy állnak, mint 1985-ben, hiszen a só kiválóan megőrzött mindent, amit csak lehetett.

at5

Egy férfi, aki soha nem hagyta el a víz alatti várost

Csodával határos módon egyvalaki sosem volt képes arra, hogy háta mögött hagyja a modern Pompei-ként is emlegetett várost. Pablo Novak, aki 1930-ban született az akkor még virágzó városban, az 1985-ös katasztrófát követően 15 évig ingázott a víz alatti város és egy közeli település között, majd úgy döntött, végleg visszaköltözik. Itt született, itt nőtt fel, minden a városhoz köti.

at7

Pablo Novak

at10
at6

at8

at9

Egy másfél perces videó Pablo Novak-ról:

Képeket még itt nézegethetsz a modern Atlantiszról:
Juan Mabromata fotói, Flickr/F. Peretti

Forrás: messynessychic.com

M. O.