Fél év Észak-Koreában, és megtanulod értékelni az életet

Nyugat-Európában érettségi vagy egyetemi alapképzés után a diákok legtöbbje halaszt egy évet, az időt pedig utazással és élményszerzéssel töltik. A brit Alessandro Ford 18 évesen beiratkozott a Kim Ir Szen Egyetemre Észak-Koreában, és már sohasem lesz az az ember, aki egykor volt.

Ford itt még vidám

Ford itt még vidám

A fiú azért választotta éppen Koreát, mert politikával foglalkozó apja még könyvet is írt Észak-Koreáról. Fordék 1,3 millió forintot fizettek, cserébe a fiú legtöbb idejét azzal töltötte, hogy koreaiul tanult Phenjanban, miközben felügyelői minden lépését figyelték és a heti 10 perc telefonálásra szánt időn kívül még azt sem engedték, hogy bármiféle kapcsolatba lépjen a külvilággal.

A Kim Ir Szen Egyetemen egyébként több külföldi diák is tanul, leginkább kínaiak és oroszok iratkoznak be, de Ford volt az első a titokzatos nyugatról. Nem kényeztették el: a szálláson guggolós vécé, közös fürdőhelyiség, és spártai körülmények várták, télen meleg víz sem volt néhány hétig.

Az egyetemen diáktársaival ugyan beszélgethetett, de amikor megmutatta nekik Eminem zenéjét, azt kérdezték: miért magáról, drogokról és a szexről rappel, miért nem a családjáról és a hazájáról. Észak-Koreában  házasság előtt nem illik nemi életet élni, így az egyetemi társai vagy egyedül voltak, vagy ha párkapcsolatban , akkor is egymástól távolságot tartva a jövőt tervezték.

A fél évet odakinn töltő Ford végül így összegezte tanulmányútját: “Nem tudom, hogy vergődhetnénk zöld ágra az elszigetelődéssel”.

Észak-Korea minden egyéb szempontból is különös, nyomasztó ország, ahol az uralkodó örömlányokat raboltat magának háremébe, fogyatékos embereken teszteli fegyvereit, de legalább sikeresen, hiszen korábban bejelentették, hogy megtalálták az AIDS ellenszerét is.

Forrás: TheGuardian