Fotók: Egy kínai cég kevesebb, mint 3 óra leforgása alatt felállított egy házat

Semmi sem lehetetlen, pláne ha Kínáról van szó. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy Xi’ann városában a napokban felépült egy forradalminak mondható 3D-s nyomtatóval készült kétszintes lakóház. Az építkezés még 3 órát sem vett igénybe, amit 10 napos előkészületi munkálatok előztek meg.

h1

Az épületet 100 kg-os darabokból rakták össze, mint ha csak legóval játszanának. Egy daru egyenként emelte be a faldarabokat, és illesztette be őket helyükre.

Rejtély, milyen anyagból nyomtatták

Az építési vállalat, a kínai Zhuoda csoport mérnöke úgy nyilatkozott, hogy a lakóház 90%-át 3D-s nyomtatóval készítetették. Azt azonban már nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan milyen anyagokat használtak fel a nyomtatásra.

h10

Tan Buyong, a vállalat alelnöke csak annyit árult el, hogy a rejtélyes anyagot ipari és mezőgazdasági hulladék újrahasznosításával hozták létre. Ezen kívül teljesen hő- és vízálló anyagról van szó. Az acélszerkezetnek köszönhetően a ház ráadásul még földrengésbiztos is. Ha számításba vesszük a ház várható élettartamát, ami 150 év, és azt a tényt, hogy ennyire stabil házról van szó, akkor az 564 dolláros (kb. 158.000 Ft) négyzetméterár nem is tűnik olyan soknak.

h2

Mindenki ízlése szerint alakíthatja

A lakóház átadásánál az újságírok betekintést nyerhettek a négyszobás családi házba, és meggyőződhettek arról, hogy a 3D-s házakban rengeteg lehetőség rejlik. A házak belsejét ugyanis mindenki ízlése szerint alakíthatja ki.

h4

A Kínában igen népszerű jádakövet is fel lehet használni a lakófelület burkolására. De ezen kívül akár márványt, vásznat, faanyagot, gránitot, sőt, gyógynövényeket is lehet hasznosítani, ha a falfelület burkolásáról van szó.

h9

Kevesebb, mint 2 hét telik el egy ház megálmodásától a megvalósításig

A Zhuoda csoport szó szerint ki se látszik a sok munkából, hiszen nem hogy már 22 építési szabadalmat mondhat magáénak, hanem még 40 helyi kormányzattal is szerződést kötött mostanában. De ha csupán kevesebb, mint 2 hét telik el egy ház megálmodásától a megvalósításáig, akkor nem sokára szó szerint gomba módjára fognak nőni a házak a Kínában.

h7

h8

Forrás: mymodernmet.com

M. O.