Magyar orvosi bravúrnak köszönheti új szívét a 12 éves Dávid

A 12 éve, szívelégtelenségben szenvedő kisfiún olyan szívműtétet hajtottak végre a Gyermekszív Központban, amire Magyarországon még nem volt példa.

Dávid szívének fele gyakorlatilag nem látta el a feladatát, a kevesebb pumpált vér miatt tüdeje sem működött megfelelően, verőerei is szűkebbek voltak a kelletétnél. A fiúnak nemcsak új szívre, de új erekre is szüksége volt a gyógyuláshoz, ám ilyen dupla műtétet hazánkban még sohasem végeztek korábban. Az orvosoknak négy óra alatt kellett megoldaniuk az operációt – ebben az időben pedig benne volt a donorszív szállításának ideje is.

“A fiam pontosan érti, mi történt vele. Tudja, hogy új életet kapott” – idézte a Blikk a 12 éves kisfiú édesanyját, Keszthelyi Erikát, aki elárulta azt is, a műtét óta fiát mintha kicserélték volna. “Most végre azt csinálhatja, amit a korabeli gyerekek. Megtanult például biciklizni is” – mesélte büszkén.

Prodán Zsolt szívsebész és csapata a donor szív mellett a szívburokszövetet használta arra, hogy megerősítse az ereket – a műtéttel évek óra kísérleteztek, de Dávid volt az első, akin élesben ki is próbálták. A csapat egyik fele kivette Dávid régi szívét, és az újat tette a helyére, a másik fele pedig a verőerek megerősítésén fáradozott. Végül minden rendben zajlott, Dávid szervezete befogadta az idegen szívet, túl van a kritikus időszakon, így egyre nyugodtabb szívvel lehet reménykedni a teljes gyógyulásban.