Ez történik, amikor rászáll egy légy az ételedre

Ha nyár, akkor szúnyogok és legyek mindenütt, legfőképp a konyhában. Azt tudjuk, hogy nem jó, ha rászállnak az ételre, de pontosan miért is?

Két fontos okból szeretik az ember ételét

Az élelmiszer látogatók csoportjába tartozó legyek egyik fele táplálkozás vagy ivás céljából keresi fel a konyhánkat, a többiek pedig az ételbe szeretnék letenni a petéiket. Eldönthetjük, hogy a beköpött vagy a lepetézett étel gusztustalanabb-e, de a lényeg az, hogy így is, úgy is baktériumok kerülnek az ételre. A legyek ugyanis ugyanolyan egykedvűen szállnak rá az utcaszéli kutyaürülékre, rothadó állattetemre, mint a friss húsra a konyhapulton, a kórokozókat pedig viszik egyik helyről a másikra.

Kétszer olyan veszélyesek, mint a csótányok

Egy kísérlet során egy házilégy egy percig mászkált a táptalajon – több, mint 1000 kórokozót találtak utána a tudósok. A házilegyek ebből a szempontból  kétszer olyan veszélyesek, mint a csótányok, ráadásul sosem távoznak nyom nélkül: a legyek ugyanis képtelenek rágni, ezért emésztő enzimeket köpnek az adott ennivalóra, és onnan szürcsölik fel, amit lehet.

Nyál, baktériumok, vírusok, peték: mindehhez elég, hogy a légy egy pillanatra rászálljon az ételre, a bőrünkre, egy nyílt sebre, és bizonyos területeken még pluszban terjessze a kolerát, vérhast, vagy a tífuszt.

Forrás: Testtube