Így megy a nagymosás az űrben

A Nemzetközi Űrállomáson dolgozó űrhajósoknak egy nap akár többször is át kell öltözniük, mosni viszont szinte lehetetlenség, ezért egy speciális módszerrel tartják tisztán a ruhájukat.

Alkalomhoz illően öltöznek, de nem tartanak nagymosást

Speciális védőöltözékben jutnak el az állomásig, a falakon belül pólóban és munkanadrágban dolgoznak  az űrsétákhoz pedig  űrruha dukál, ezeket a ruhadarabokat pedig valahogy tisztán is kell tartani. A víz és a mosószer szóba sem jöhet, hiszen a legénység vízadagja is korlátozott az ellátmány nehézkes feljuttatása miatt, nem pazarolhatják a vizet mosásra, az energiát pedig vasalásra. Az emberi izzadság azonban gravitáció nélkül is termelődik, ezért valahogy meg kell oldani, hogy az űrhajósok elviseljék egymást.

A mindennapi fürdés megoldott, a testedzéshez pedig háromnaponta új pólókat, nadrágokat kapnak – a munkaruhával már tíz napig kell kihúzniuk. Alsóneműt is csak minden második nap cserélhetnek, az új, tiszta zoknikra pedig egy hetet is várni kell. A szennyest bezacskózva a szemetet szállító teherűrhajóba teszik, amik az űrhajóval együtt elégnek a Föld légkörébe való visszatéréskor.

Ebben a videóban Frank de Winne mutatja meg néhány ruháját, és meséli el a cserék folyamatát:

Forrás: NASA