Kristályokat könnyezik egy nő – Az orvosok is értetlenül állnak előtte

A 35 éves Laura Ponce szabályosan szenved, amikor sír, és ez nem az érzelmi megrázkódtatástól van, sokkal inkább a szeméből ömlő kristályok miatt.

Laura-Ponce-Main

Laura minden egyes sírásakor kristályokat könnyezik, ami komoly fájdalmat okoz neki. A furcsa fehér anyag hetente többször is megjelenik  a szemében, általában ő maga távolítja el, de van, hogy szemész segítségére van szüksége. Az asszony 15 éves kora óta szenved a problémától: ahányszor csak pislog, lágy vérrögök alakulnak ki a szemében, és amint a levegővel találkoznak, megszilárdulnak, kristályokká alakulnak. Laura most már tudja, hogy amikor megduzzad a szeme, akkor gyorsan el kell távolítani belőle a fehér anyagot, mielőtt megszilárdulna, és még nagyobb fájdalmat okozna. Az orvosok egyelőre nem tudják megmondani a jelenség okát, a legtöbbjük valami vegyi folyamatot tart valószínűnek.

Normál esetben pislogáskor a könnyünk megnedvesíti a szemünket, és bevonja egy vízből, nyákból és zsírból készült réteggel. A koktél pont pislogáskor keveredik össze, az összetevőket sejtjeink külön termelik. Egy orvos szerint, aki remélhetőleg meg tudja majd oldani Laura problémáját, az asszonynál túl sok keratin termelődik, és ez okozza a fehér anyagot, és elképzelhető, hogy a felírt ezüst-nitrát cseppek képesek lesznek megakadályozni, vagy legalább csökkenteni ezt.

Az átlagember könnye átlátszó, enyhén lúgos kémhatású, sós ízű folyadék, ami 1-2 mikroliter/perc sebességgel termelődik, azaz egy nap 1-3 milliliternyi. Az alap-könny legnagyobb része víz, benne oldott állapotban találhatók sók és ionok, illetve a vérplazma fehérjéi, amelyek a fertőzések elleni védelmet szolgálják.

Forrás: Mirror