Előírnák, hogyan öltözködhetnek a pedagógusok

A Nemzeti Pedagógus Kar új etikai kódexet készít a tanárok számára: a pedagógusoknak kötelessége lesz mindig és mindenhol példát mutatni viselkedésével és öltözködésével is – írja az Index.

A Nemzeti Pedagógus Kart 2013-ban hozta létre a kormány, és minden állami intézményben dolgozó pedagógus – körülbelül százötvenezer ember –  automatikusan tagja lett. A készülő etikai kódexből annyit tudni, hogy a tanár ne legyen rabja semmiféle szenvedélybetegségnek, teljes személyiségét át kell, hogy hassa hivatása, mindenhol példát kell mutatnia, valamint külső megjelenésével is kifejezi, milyen rangos hivatást képvisel.

Horváth Pétert, a kar elnök az RTL Klubnak elmondta, hogy a kódex célja egyértelműen a tanárok ösztönzése a példamutatásra, de ha valaki nem alkalmazkodik az irányelvekhez, még nem lesz munkanélküli. Az egyik tanári szakszervezet viszont a külső megjelenésre utaló normajavaslatnál már fennakadt, azt mondta, egyetlen tanárnak sem lehet előírni semmiféle dresszkódot, vagy elvárni, hogy például kánikulában is öltönyben tartson órát.