A világ leghosszabb szülinapját ünnepelte egy német férfi

A német Sven Hagemeier átrepülte a nemzetközi dátumválasztó vonalat, így 46 órán keresztül ünnepelhette a 26. születésnapját.

longest-birthday-header_tcm25-390248

A férfi a Guinness rekordok könyvébe is bekerült, mint a világ leghosszabb szülinapi ünnepeltje. A nevezetes napon ugyanis az új-zélandi Aucklanből elrepült az ausztráliai Brisbane-be, onnan – a nemzetközi dátumválasztó vonalat átlépve – a hawaii Honoluluba. Ideje nagy részé repülőgépen, illetve repülőtéren töltötte, ami nem a legromantikusabb ünnepi helyszín, de így is nagyon boldog volt, amikor a 46 órás ünneplés után hazaérkezett Honoluluba feleségéhez. Hagemeier egy pakisztáni férfi rekordját döntötte meg, akinek 35 óráig és 25 percig tartott a születésnapja – ő 1998-ban Karachiból Szingapúrba, onnan tovább San Franciscóba utazott.

A rekordot a nemzetközi dátumválasztó vonal tette lehetővé, ami egy képzeletbeli, cikkcakkos vonal a Föld felszínén a Csendes-óceán közepén. A földrajzi keleti hosszúság 180°-a mentén halad észak-déli irányban, különböző dátumú területeket választva el egymástól. A vonaltól keletre az egy nappal korábbi dátum érvényes, míg tőle nyugatra már egy nappal előbbre tartanak.

Forrás: Guinnessworldrecords