Országa teljes vagyonát költötte el egy ünnepségre egy afrikai uralkodó

Jean-Bédel Bokassa, a Közép-afrikai Köztársaság elnöke, később a Közép-afrikai Császárság császára saját királyságát döntötte romba féktelen hatalomvágyával, és egyetlen hatalmas ünnepséggel.

bokaz

Bokassa még 1966-ban, katonai puccsal került az ország élére, és egészen furcsa törvényeket hozott: betiltotta a tomtom-dobra épülő zenét, a poligámiát, és börtönnel büntette a munkanélküliséget, miközben az  ország természeti kincseinek kitermelését  – és az abból származó bevétel nagy részét – a franciákra bízta.

1977 decemberében Napóleon mintájára császárrá koronáztatta magát, és ezt megünnepelendő akkora ünnepséget rendezett, amilyet még nem látott a világ – és elszórta rá országa összes pénzét.

055

A koronázást egy nyitott stadionban tartották, 40 fokos hőségben, 3000 meghívott előkelőség orra előtt. Miközben az ország kétharmadának annyi pénze sem volt, hogy ennivalót vegyen magának, Bokassa 240 tonna ételt szolgáltatott fel a vendégeknek és az ünneplő tömegnek.

Természetesen minden finomságot külföldről hozatott – csak a kaviárt akkora tálcákon hozták, hogy több embernek kellett cipelnie azokat. Az előkelő vendégek szállítására 60 vadonatúj Mercedes limuzint vásárolt, saját császári palástját pedig  több százezer gyöngy és drágakő díszítette –  a színarany koronáról, és azt ékesítő, ötmillió dolláros gyémántról, és a kéttonnás, arany trónról nem is beszélve. A két napon át tartó ünnepség  nagyjából  20-22 millió dollárba került, az erre elszórt pénzt pedig ki mástól, mint a francia barátairól kérte kölcsön segély formájában.

A Közép-afrikai Köztársaság napjainkban (Fotó: Bemagazine)

A Közép-afrikai Köztársaság napjainkban (Fotó: Bemagazine)

Talán nem meglepő, hogy az ország úgy ment csődbe, ahogy volt, a nemzetközi sajtó rajtuk gúnyolódott, Bokassa mégis még két éven át uralkodott az országban. Miután elkergették az arany trónjáról, az országban kihirdették a köztársaságot – a menekülni kényszerült, bujkáló uralkodót távollétében halálra ítélték hazaárulás, tömeggyilkosság, sikkasztás és kannibalizmus vádjával.

1986-ban hazatért, mert új tárgyalást ígértek neki, de ezen a tárgyaláson is halálra ítélték, ám az új elnök amnesztiát adott neki, így Bokassa csak öt évet ült börtönben. Ez az idő sem telt eseménytelenül: a rácsok között megőrült, és Jézus 13. apostolának képzelte magát, míg 75 éves korában elvitte egy szívroham.

Állandóak a harcok (Kép: Huffingtonpost)

Állandóak a harcok (Kép: Huffingtonpost)

A Közép-afrikai Köztársaság azóta is  a világ 10 legszegényebb országa közé tartozik – egyik diktátor ragadja magához a hatalmat a másik után, polgárháborúk tizedelik a katonákat, miközben a nép éhezik és nyomorog.

Forrás: Egyptsearch