Stephen Hawking szokatlan kéréssel fordult az emberekhez – Te lehetsz az első, aki idegen lényeket észlel

Stephen Hawking, a világhírű asztrofizikus a napokban kérte fel az androidos telefonhasználókat, hogy segítsenek neki értelmes életet keresni a Földön kívül.

Ez sokkal kevésbé bonyolult, mint gondolnád. Stephen Hawking és társa, Jurij Milner, aki egyébként orosz vállalkozó, nemrég felállított két nagykapacitású teleszkópot – az egyiket Ausztráliában, a másikat Amerikában. Ezekkel a jelentős méretű távcsövekkel gyerekjátéknak tűnik az űrkutatás.

De hogy jössz ehhez Te?

Ha szeretnél segíteni abban, hogy Hawking (és az emberiség) értelmes életet találjon a Földön kívül, akkor letöltheted a BOINC app-et az okostelefonodra (mármint ha androidos), és ezáltal engedélyezed, hogy a teleszkópok adatait a te telefonod segítségével dolgozzák föl. Az App csak abban az esetben működik, ha van Wi-fid, vagy ha épp töltöd a telefonod, különben túl sok energiát igényelne a program futtatása.

Ha viszont közvetlenül a számítógépen szeretnél Hawkingnak segíteni, akkor ezt akkor is megteheted, ha az iPhone-osok népes családjához tartozol, mert a programot mind a Windows, mind az Apple, illetve a Linux is futtatja. Ebben az esetben sem használnak fel sok energiát tőled Hawkingék, mert a program csak a háttérben fut.

Most először kérik civilek segítségét az idegen lények keresésében

Hawkingék projektje a Breakthrough (Áttörés) nevet kapta, hiszen óriási szenzáció az az űrkutatásban, hogy most már a laikusok is részt vehetnek a földön kívüli élet keresésében. A projektet crowdfundinggal finanszírozzák (tulajdonképpen adakozással), és mintegy 100 milliárd dollárt rúg a végösszege.

Annak ellenére, hogy Hawking korábban szkeptikusként kezelte a témát, most meglepő módon teljesen meg van győződve arról, hogy a projekt sikerrel fog járni. A teleszkópokon ez biztosan nem fog múlni, mert azok annyira hatékonyak, hogy egy 100 Watt-os lézert is észlelni tudnak, más szóval 25 billió mérföldről már érzékelni tudják azt is, ha felkapcsoljuk otthon a villanyt.

Ki tudja? Lehet, hogy egyszer majd neked köszönhetjük, hogy értelmes életre bukkannak a Földön kívül?

Forrás: geek.com

O. M.