Az érintés gyógyító ereje: plüssmaciját öleli a kölyök kenguru

Az érintés, a puha, biztonságos ölelés és a plüssállatok nemcsak az embergyerekek kedvenc játékai. Ennek az árva kengurunak ez a maci az egyetlen barátja, az ölelkezésből pedig minden alkalommal erőt meríthet.

CLmGYQtUwAATAUA

Tim Beshara tanácsadó tette közzé Twitterén ezt a megható fényképet, amin egy elárvult kenguru öleli magához a játék mackóját, amit Beshara édesanyjától kapott. Az asszony volt az, aki korábban nevelgette a Doodlebug névre keresztelt kiskengurut, aki most már akkorára nőtt, hogy vidáman ugrabugrál a szabadban. A kis állat igazi anyja valószínűleg meghalt, ezért volt szüksége emberi segítségre.

orphaned-kangaroo-teddy-bear-2

Az érintés, az ölelés az emberi szervezetre is jótékony hatással van – Nincs ez másképp az állatoknál sem

Csökkenti a szívritmust és a vérnyomást, serkenti a szerotonin termelődését, emiatt javul a kedélyállapot, és könnyebben nyugszunk meg. Butaság lenne azt hinni, hogy ugyanerre a vadon élő állatoknak nincs legalább ekkora szüksége. Az 1980-as évektől végeznek kísérleteket arról, hogy az érintésnek mekkora szerepe van az állatok életében: egy csapatnyi nyulat például kifejezetten zsíros ételekkel etettek, majd megvizsgálták az egészségi állapotukat. Azok a nyulak, amelyeket az orvostanhallgatók rendszeresen simogattak, nem alakult ki betegség. Ez csak egy eredmény a sok közül, ami megmutatja, hogy a gyengéd érintés erősíti az immunrendszert, sőt, kisgyermekeknél, kölyök állatoknál a növekedést és a fejlődést is befolyásolhatja. Az újszülött állatok az első napokban-hetekben el sem mozdulnak a biztonságot jelentő anyai ölelésből, ha pedig elvesztik azt, fejlődésük érdekében valahogyan pótolni kell.

Forrás: Boredpanda