Egy férfi, akit kinevettek, mégis megállította a sivatagot

Neki köszönhető, egy egy darab afrikai föld nem vált a sivatag martalékává: egy ősi módszer segítségével vetett véget a talaj romlásának és elsivatagosodásának Yacouba Sawadogo.

550x366xYacouba-Sawadogo-550x366.jpg.pagespeed.ic.DGE31dSNyf

A túllegeltetés, és a talaj kihasználása a nyolcvanas évek elején odáig vezetet egy afrikai területen, hogy az kiszáradt, használhatatlan, és egyértelműen az elsivatagosodás jeleit mutatta. A mezőgazdaságből élő helyiek utolsó megélhetési lehetősége veszett volna kárba, ám Sawadogonak köszönhetően a talaj újra fákkal, és más növényekkel van benépesítve. Sawadogo nem tett mást, mint előhalászta ősei módszerét: ásóval apró lyukakat vágott a földbe, és feltöltötte komposzttal, ezekbe ültette a gyökeres növényeket és a magvakat, amelyek így a csapadékot is hasznosítani tudták.

550x207xYacouba-Sawadogo2-550x207.jpg.pagespeed.ic.DnfM14pSxC

A férfit eleinte mindenki kinevette, ám amikor látták, hogy egy harminc holdas területet több, mint hatvanféle fával sikeresen beültetett, mások is átvették a módszerét. Sawadogo a farmján azóta mindenkinek szívesen megmutatja a technikát, egy 2010-ben róla készült dokumentumfilm miatt pedig egyre több figyelem irányul rá. A film előzetesében megcsodálhatod a táj színeit, és az is kiderül, mekkora munkát végzett Sawadogo.

Forrás: Odditycentral