Károly herceg szerint Erdély lehet a kulcsa a Föld megmentésének

Károly brit herceg gyakran megfordul Romániában, nagyon szereti azt a vidéket, természetesen saját birtokokkal rendelkezik. Nemrég a BBC Radio 4-nek arról beszélt, Erdély, és az ottani gazdálkodás taníthatja meg az emberiségnek, hogyan kell együtt élni a természettel.

Károly erdély ösvényein (Fotó: Draculacronicles)

Károly erdély ösvényein (Fotó: Draculachronicles)

Károly elmesélte, amit Erdélyben látott: a gazdák kézzel kaszálnak, egy-két tehénnél nem tartanak többet családonként, a tejet lovaskocsin szállítják és ezek az ősi életformák egy olyan gazdálkodó képét mutatják, aki nem akarja kizsákmányolni a természetet. A herceg kifejtette, hogy ezeket az ősi életformákat meg kell őrizni, a termelés  problémáját integrált módon kell megközelíteni – nem bízhatjuk csak nagyvállalatokra, amelyek nem tartanak tiszteletben egyetlen hagyományt, ősi módszert, vidéki közösséget sem.

Károly Erdélyben vendégeskedik (Forrás: Flickr)

Károly Erdélyben vendégeskedik (Forrás: Flickr)

Erdély azért is különleges ebből a szempontból, mert az ott található hozzáállás, gazdálkodás alig található meg máshol Európában, a legtöbb területen a természet továbbra is háttérbe van szorítva, mintha nem is létezne, mintha nem is lennénk a részei, egyre csak elveszünk tőle, és semmit sem adunk vissza.

Erdélyi táj

Erdélyi táj (Forrás: Wikipedia)

Az évek óta biogazdálkodást folytató Károly herceg lelkesedését ezen kívül az is fűtheti, hogy erdélyi magyar rokonai is vannak: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben, és a Rhédey-kastélyban nevelkedett.

Forrás: Mirror