Pokoli forróság a magyar kórházakban: műtéteket kell elhalasztani a kánikula miatt

Egyes magyar kórházakban nem jutott pénz arra, hogy a műtőket klímaberendezéssel szereljék fel, emiatt az ott operáló orvosok és a nővérek másfél litert izzadnak egy-egy beavatkozás alatt, és néhány műtétet el is kellett halasztani a forróság miatt.

Még a nemrég felújított kórházakban sem klimatizált minden helyiség, nem is beszélve a régebbi épületekről. Nemcsak gyógyulni nehéz harminc fokos belső hőmérséklet mellett, de műteni is, a steril ruhába beöltözve kell a forróságban állni több órán át, ami rendkívül megterheli a szervezetet, ráadásul egy-egy beavatkozás alatt másfél liternyi folyadékveszteséggel is járhat.

Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke a Napi Gazdaságnak azt nyilatkozta, hogy az egészségügyi intézmények nagy része felújításra szorul, de a központi légkondicionálás miatt jelentősen emelkednének az energiaköltségek, nem is beszélve a beszerelésről és a rendszeres karbantartásról. A műtőkben ráadásul speciális körülményeket kell teremteni, egy átlagos klímaberendezés nem tudja biztosítani azt a levegőcserét, ami megfelel a szigorú előírásoknak, ezért azokban a helyiségekben csak speciális megoldásokat lehetne alkalmazni. Egyelőre annyit tehetnek, hogy a halasztható operációkat eltolják arra az időre, amikor már nem lesz ekkora kánikula, a betegeket pedig gyakran itatják, és vizes lepedőkkel, illetve jéggel hűtik.

A magyarországi kórházak nagyjából 70 százalékában nincs megoldva a légkondicionálás, ami az egyre forróbb nyarak miatt kifejezetten aggasztó. Így véli ezt Hadházy Ákos politikus is, aki a közösségi oldalán kelt ki az áldatlan állapotok miatt:  felesége egy olyan intézményben szült, ahol nemcsak a rendelőkben, de a nőgyógyászati műtőben sincs légkondicionálás. A kórtermek árnyékolása sem mindenhol megoldott, az újszülött babák pedig pelenkában fekszenek a hőség miatt. A kórház viszont azt mondta, örülnek, ha gyógyszerekre és eszközökre jut pénz, a megemelkedett villanyszámlát nem tudnák kifizetni.

Forrás: Napi Gazdaság