Az öngyógyítás veszélyei: Doktor Google-t beperelhetnénk a sorozatos műhibákért

A Google a barátunk, akkor is, amikor vásárolunk, információk után keresgélünk, szórakozni akarunk, és akkor is, amikor betegek vagyunk. Kár, hogy a keresőben fellelt információk nagy része hamis, éppen ezért feleslegen kelt bennünk szorongást és teljesen értelmetlen stresszforrás.

Egyre gyakoribb jelenség, hogy a Google-ban talált hamis információk felesleges szorongást keltenek bennünk, és egy elhúzódó fejfájás miatt agydaganatot diagnosztizálunk magunknak – de ezért NEM a Google a hibás – nekünk kell az ott talált információkról tudni eldönteni, hogy hiteles vagy sem.

Igaz, a Google keresőivel nem kell kivárnunk a sort a rendelőben, orvosok után futkosnunk, legyen akár éjjel, akár nappal, pár perc alatt megszerezhetjük az információt adott tünetünkről. Egyes esetekben ez valóban működik is, olyan történeteket, betegségeket, gyógymódokat ismerhetünk meg, amire talán még az orvosunk sem gondolt. Az esetek nagy részében azonban halálra rémisztjük magunkat a fórumokról összeszedett baljós történetekkel, és félrediagnosztizáljuk saját magunkat.

Dr Tanya Feke naponta legalább egy olyan beteget kezel, aki miután meghallgatta a diagnózist, elkezdi a “De azt olvastam az interneten…” kezdetű mondatot, és olyan vizsgálatokat, gyógyszereket kér, amik helyenként abszolút híján vannak minden orvosi szakértelemnek. Ezért a doktornő adott néhány tanácsot, ami segít felismerni, hogy az adott oldalon található információkat nem érdemes komolyan venni:

Nézd meg az adott cikk dátumát. Az évekkel ezelőtt született teszteredményeket azóta többször is felülírhatták.

A keresőszavakkal sem árt vigyázni, ugyanis a Google automatikusan olyan tartalmakat ajánlhat fel, amiknek semmi köze a betegségünkhöz, vagy épp elavultak már.

A cikk írójának foglalkozását és a felhasznált forrásokat érdemes megnézni, a webes orvosi információk nagy részét ugyanis nem orvosok írják, tehát nincs tapasztalatuk az adott kór vagy tünet kezelésében, a fórumozó laikusokról nem is beszélve – az onnan kapott információk saját élményeken, vagy másoktól hallott történeteken alapszanak.

Előfordulhat, hogy Doktor Google nem a megfelelő információkkal lát el, félrediagnosztizál, szorongást kelt, vagy szükségtelen vizsgálatok felé irányít. Viccesen mondhatnánk, hogy ha valódi ember lenne, rég beperelték volna. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a Google a hibás – nekünk kell az ott talált információkról tudni eldönteni, hogy hiteles vagy sem – illetve a mi felelősségünk az is, hogy ha indokolt, azonnal, hezitálás nélkül felkeressünk egy szakorvost.

Forrás: Kevinmd