Miből lesz a cserebogár? Ezzel foglalkoztak tizenévesen a mai multimilliárdosok

Mindenki volt valaha tinédzser, még a mai dollármilliárdosok is. Tizenévesen talán legvadabb álmaikban sem gondolták volna, hogy egyszer még olyan gazdagok lesznek, hogy egy egész világ ismerni fogja a nevüket, de sokuk már tiniként olyan dolgok iránt érdeklődött, amiből később rengeteg pénzt tudtak keresni.

Bill Gates szeretett amőbázni, ebből lett az első keresete

Bill Gates tizenéves korában még a Lakeside középiskolába járt Seattle-ben, mikor felfedezte magának a számítógépek világát. Az amőba gyerekjáték mintájára találta ki annak idején első számítógépes kódját. Első cégét már 15 évesen megalapította, középiskolai barátja, Paul Allen volt a társa. Közösen találták ki a Traf-O-Data elnevezésű autóközlekedés-megfigyelő programjukat.

billgates_cl

Warren Buffet újságkihordó fiú volt

Warren Buffet, aki a Forbes magazin 2008-as listáján a világ leggazdagabb embere volt, már fiatalkorában is sok pénzt keresett, ha mai összeggel szeretnénk demonstrálni mennyit, akkor 16 éves korára már 53.000 dollárja volt. De még mielőtt megkereste volna ezt a pénzt, rengeteg mindennel foglalkozott: bélyegek árusításával, golflabdák forgalmazásával. Rövid ideig újságkihordó is volt, a Washington Post-ot kézbesítette. Sőt, egy időben fodrászoknál szerelt fel flipper játékokat.

Oprah Winfrey 16 évesen rádióbemondó volt

Oprah Winfrey-nek nehéz gyerekkora volt, 14 évesen apjához költözött, miután több rokona is nevelte már előtte. Jó húzásnak bizonyult ez a költözés, hiszen utána Oprah lett az iskola egyik legjobb tanulója, és 16 évesen már egy rádióadónál alkalmazták mint bemondót. Ez adta meg a lökést a felfelé ívelő karrierjéhez, mert elég korán, 19 évesen már le is szerződtette az egyik helyi tévécsatorna.

ow

Jeff Bezos bikákat sterilizált

Jeff Bezos, aki ma az online értékesítési portál, az Amazon.com tulajdonosa, gyerekkorában a nagyszülei texas-i tanyáján töltötte az iskolai nyári szüneteket. Itt sokfajta munkát kitanult, mindent megszerelt, és az állatok körül is besegített, még a bikák sterilizálásában is részt vett. Az iskola végeztével azonban a McDonald’s-nál árulta a marhahúsból készült hamburgereket. Majd miután ez a munka sem jött be neki, a barátnőjével nyári gyerektáborokat létesített, a cég neve DREAM Institute volt.

Mark Zuckerberg már 12 évesen is programozott

Mark Zuckerberg is korán munkába állt. 12 évesen fogorvos apjának már számítógépes levelező programot írt, amit a büszke apuka a rendelőjében alkalmazott. Még nem volt egyetemista, mikor a Microsoft megkereste, mert felfigyeltek zenei programjára. Zuckerberg visszautasította az ajánlatot, és 2 évvel később, csakúgy mint Oprah, másodéves egyetemistaként hagyott fel egyetemi tanulmányaival karrierje érdekében.

mz3

Richard Branson újságot adott ki

Richard Branson 1968-ban, 17 éves korában döntött úgy, hogy megalapít egy fiataloknak szóló magazint, a Student-et. Már az első szám jó befektetésnek bizonyult, mert mintegy 8000 dollár értékben adott el hirdetéseket a magazinba. Két évvel később hanglemezek postai úton való értékesítésével foglalkozott, és ebből a cégből nőtte ki magát aztán a Virgin Records nagyvállalat.

Phil Knight imádott futni

Phil Knight, a Nike cég alapítója már a cleveland-i gimnáziumban is járt távfutó versenyekre. Egyetemista korában folytatta ezt a sportágat, de addigra már annyira elégedetlen volt az akkori sportcipőkkel, hogy edzőjével közösen megalapította a Nike cég elődjét, a Blue Ribbon Sports-ot.

Forrás: financefeedly.com

O. M.