Történelmi pillanat az űrhajózás történetében: űrben termesztett salátát esznek az asztronauták

Hétfőn ismét történelmi pillanat következett az űrhajózás történetében: a Nemzetközi Űrállomás űrhajósai először ettek űrben termesztett zöldséget.

veg-space-nasa_3404023b

A Scott Kelly amerikai űrhajós még július 8-án vetett el egy adag  római saláta magot, amit mostanra annyira kifejlődtek, hogy miután higiéniai kendővel megtisztították, a levelek már mehettek is az ecetes olajos lébe.

ASTRONAUTS EATING LETTUCE GROWN IN SPACE on @ISS_Research - Watch coolest livestream ever @ 11:15 ET: http://www.popsci.com/watch-astronauts-eat-first-space-grown-salad Ö #NASAVEGGIE

A speciális zöldségtermesztő berendezést egy wisconsini cég fejlesztette ki: piros és kék fények stimulálják a növekedést, a zöld égők pedig a növény zöld színéért felelősek. Salátát egyébként már korábban is termesztettek sikerrel odafent, de akkor még visszaküldték a Földre vizsgálatra, hogy tényleg alkalmas-e emberi fogyasztásra. A mostani siker után joggal feltételezik a kutatók, hogy az űrben igenis lehet zöldségeket termelni, azok frissessége és vitamintartalma miatt pedig fontos táplálékot jelentenek a tartósított élelmiszereken élő űrhajósoknak.

Forrás: Telegraph