Hét hónap alatt fogyasztottunk el egy évre elegendő energiát: egyre intenzívebben zsigereljük ki a bolygónkat

A 2015-ös évben minden eddiginél hamarabb, augusztus 13-án elérkezett a túlfogyasztás napja:  a Föld lakossága ekkorra használta el azt az erőforrás-mennyiséget, aminek egy évre kellett volna elegendőnek lennie ahhoz, hogy a Föld a jelenlegi állapotában fennmaradhasson.

Earth-Overshoot-Day-1

A Föld túlfogyasztásának napja (Forrás: Altrimondinews)

A Global Footprint Network szervezet 2003 óta évről évre összehasonlítja a természeti erőforrások megújulóképességét az emberek ökológiai lábnyomával. A nemzetközi túlfogyasztás napja minden évben az a nap, amikor a két érték találkozik, azaz amikortól már a bolygó megújulóképességén felül fogyasztunk – jelent meg a Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezetének közleményében.

Az elmúlt tíz évben a túlfogyasztás napja mind hamarabb és hamarabb jött el, idén pedig már nyáron feléltük az egy évre elég készletet. Emiatt egyre több problémával kell szembenéznünk: nő a talajerózió mértéke, a szárazság fokozódik, egyre kevesebb az ivóvíz, és fajok tűnnek el mindörökre. A klímaváltozás már csak hab a tortán, még tovább gyorsítja a káros folyamatokat.

Ökológiai lábnyomunk a hatvanas évektől kezdve őrült ütemben nő

Ökológiai lábnyomunk a hatvanas évektől kezdve őrült ütemben nő, három éve már a Föld biokapacitásának 156 százalékát elhasználtuk (Forrás: Ecobnb)

Mathis Wackernagelt, a Global Footprint Network elnöke korábban elmondta: az emberiség szén-dioxid-lábnyoma megduplázódott 1961 és 1973 között, és ezen idő alatt átléptük a fenntarthatóság határát. “A kibocsátások csökkentését szorgalmazó nemzetközi megállapodás jelentősen előre tudná mozdítani az emberiség ökológiai lábnyomának csökkentését célzó folyamatot” – mondta. Ahhoz, hogy az 2015-ben kibocsátott üvegházhatású gázokat a fák megkössék, kétszer ennyi erdőre lenne szükség, ám ehelyett csak további fákat vágnak ki, hogy helyet csináljanak a mezőgazdaság számára.

Ha sikerülne harmadával csökkentenünk az emberiség szén-dioxid-kibocsátását, a nemzetközi túlfogyasztás napja egy hónappal is eltolódhatna. Jelenleg viszont úgy állunk, hogy a teljes emberi fogyasztás fedezéséhez 2,5 Földre lenne szükség, nekünk viszont csak egy van. Mi magyarok egyébként olyan sokat fogyasztunk, hogy ha csak rajtunk múlna, a túlfogyasztás napja májusra esne.

Forrás: MTI