A hippi, aki véletlenül lett egy milliárdos cég tulajdonosa – és a pénztől sem változott meg

Burt Shavitz egy hosszú szakállas, emberektől elfordulva élő hippiként  csak azt akarta, hogy a méheivel meg a kutyáival békén élhessen az erdőben. Mivel élni is kell valamiből, közben felépített egy kis híján egymilliárd dollárt érő céget. A férfi júliusban halt meg, de neve és története még egy darabig biztos, hogy élni fog.

FILE- In May 23, 2014, file photo, Burt Shavitz poses for a photo on his property in Parkman, Maine. Shavitz, a former beekeeper, is the Burt behind Burt's Bees. A spokeswoman for Burt’s Bees said Shavtiz died Sunday, July 5, 2015, at his home in rural Maine. He was 80. (AP Photo/Robert F. Bukaty, File)

Nehéz elhinni, de az ápolatlannak tűnő hippi a megfelelő időben egy kozmetikai céget alapított, Burt’s Bees névvel. A kézkrémtől az ajakbalzsamig mindent gyártottak – és gyártanak ma is – , miközben az emblémán Burt látható hatalmas szakállával, kócos hajjal, sapkában.

Mielőtt ez a hatalmas üzlet beütött volna, a férfi sikeres városi fotósként kereste a kenyerét, ám egyre jobban kiábrándult New Yorkból, és a nagyvárosi életből. Maine-ben lelt otthonra, talált egy rajnyi méhet, azok mézét adta el, és ezzel egészen addig jól elvolt, amíg nem találkozott egy lánnyal, Roxanne Quimbyvel. Ő volt az, aki a méhészkedésből megmaradt méhviasz felhasználására dolgozott ki ötleteket, elkezdtek bútorápolót, krémeket, balzsamokat készíteni belőle. Az emberek rákaptak a termékekre, egyre több megrendelés érkezett, és hamarosan már negyven ember gyártotta Burt kozmetikumait.

BYC276 Hand Salve

BYC276 Hand Salve

Itt jött el az a pont, amikor a cégvezetés Burt számára már kezelhetetlenné vált. A céget Roxanne az alacsonyabb adók és olcsóbb munkaerő miatt Észak-Karolinába költöztette, de Burtnek mindez annyira nem tetszett, hogy nem sokkal később, szakítva Roxanne-nal, és az egész üzleti világgal, kifizette a lány üzletrészét. 13 évvel  később pedig az egész céget eladta a Cloroxnak 935 millió dollárért – amiből ő maga négymilliót tehetett zsebre. A pénzből vett magának földet Maine-ben, és ott élt három kutyájával, lövöldözött, motorozott, az állatokat figyelte, miközben a cég még mindig az ő nevét – és arcát – viselte. Burt végül 80 évesen, idén július ötödikén halt meg.

2004-ben készült róla egy dokumentfilm, ebből mutatunk egy részletet:

Forrás: Telegraph
via Index