Három gyönyörű barlanggal emlékezünk Marcell Loubens barlangász balesetére

1952-ben augusztus 14-én hunyt el Marcell Loubens barlangász, azóta minden évben augusztusban megtartják a bányászok világnapját. A világnap alkalmából mutatunk nektek néhány kevéssé ismert barlangot, ami első látásra, kívülről  ugyan félelmetesnek tűnnek, ám odabent egész csodavilággal kápráztatnak el.

A skóciai Fingal-barlang a sziget ősi kristályos alapjára épült bazaltból áll, amiben a hullámok alakítottak ki barlangot a bazaltorgonák közé.

static1.squarespace.commm

static1.squarespace.com

Staffa is the island of volcanic basalt columns on the west coast of the Isle of Mull, made famous by Fingal's Cave.

A chilei Márvány-barlang egy gyönyörű, édesvizű tó közepén található, eszméletlen kék színeivel, formáival kápráztatja el a kirándulókat.

NV_Marble-Caves-Chile-Chico-Chile general-carrera-lake-inside-marmol-caverns-aysen-region-chile 31730340443d2e30ce37zjpg.img_assist_custom-600x401

Portugáliában a Mira de Aire-barlangok az egyik legfontosabb turistacsalogatót jelentik, a színes, lépcsőkkel és fénytechnikával felszerelt járatokban tényleg csodaországban érezheted magad.

tunel interior gruta 1

Marcel Loubens 1923-ban született francia barlangkutató volt, aki a Pierre-Saint-Martin barlangban esett be egy mélyüregbe, és halt szörnyet 1952-ben. A barlang bejárati aknarendszerében drótkötél és elektromos csörlő segítségével tudtak csak mozogni, Loubens felszerelésének csavarja felfelé jövet meglazult, a férfi pedig tíz métert zuhant, harminc métert gurult, és még 36 órán keresztül élt, ám ezután szervezete nem bírta tovább.

A barlangászat mártírjaként tartják számon, a világnapon kívül is emlékeznek rá: egy kis pireneusi faluban  utcát neveztek el róla, Magyarországon a Miskolcon működő Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület is az ő nevét viseli.

Forrás: Weliveunbound, Heritageinfo, Caves-Fatima