Milliókon segít majd a világ első iható könyve

A kutatók nemrég olyan könyvet fejlesztettek ki, amely ezüst és réz nanorészecskék segítségével képes megtisztítani a szennyezett ivóvizet.

02_Drinkable_Book_Front_Angle

A “iható könyv” lapjain át kell engedni a vizet, eközben elpusztítja a baktériumokat.  Nem egy izgalmas regényt írtak a lapjaira, csupán a víztisztításhoz adtak használati utasítást. Egyetlen lap akár száz liter vizet is ihatóvá tehet, egy könyv pedig négy éven át biztosíthatja az ivóvizet – ami  a Dél-afrikai Köztársaság, Ghána és Banglades területein szó szerint az életet jelentheti az ott lakóknak.

05_Drinkable_Book_Angle_Tear

A technológia kifejlesztésén évek óta dolgozik már a pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatója, Teri Dankovich, aki elmondta, hogy ma a világon 663 millió embernek egyszerűen nincs hozzáférése tiszta ivóvízhez. A könyv segítségével viszont csak annyit kell tenniük, hogy kitépnek egy lapot, beleteszik a szűrőbe, és azon átöntik a szennyezett vizet. Egyelőre a könyv a tesztelés fázisában van, mert még nem tudni, hogy képes-e elpusztítani a baktériumokon túl már kórokozókat is.

Forrás: Pagedrinkingpaper
via Origo