A lány, aki Amerika legismertebb hosszútávfutója lett úgy, hogy deréktól lefelé nem érzi lábait – Edzője kapja el a célban, hogy össze ne essen

Kayla Montgomery 14 éves korában tudta meg, hogy szklerózis multiplexe van. Ő azonban futni akart, és meg is tette: 20 éves korára Amerika leggyorsabb hosszútávfutói közé küzdötte magát úgy, hogy a versenyeken fél testét nem is érzi.

150514180744-h2h-kayla14-exlarge-169

Kayla betegségére egy focimeccs után utaltak az első tünetek: lassan mozgott, és furcsa bizsergést érzett a lábában. Nyolc hónapig nem is érezte a lábát, aztán 2010-ben javulás állt be az állapotában, ő pedig elkezdett futni. Patrick Cromwell mellett edzett hetente hatszor, heti 40 mérföldet, folyamatosan egyre nagyobb célokat tűzve ki maga elé.

150514180200-h2h-kayla7-exlarge-169

Minden egyes mérföld futás után jönnek a tünetek: ahogy a mozgástól emelkedni kezd a testhőmérséklete, deréktől lefelé mindene elzsibbad, végül nem érzi a lábait, nem tudja irányítani őket, nem tudja, milyen gyorsan, és hogy mozognak, így csak egy különleges technikával tudja kordában tartani mozgását. Amikor beér a célba, nem tud megállni, mert összeroskadna, ezért minden alkalommal edzője várja, és a karjaiba veszi, így védve meg a sérülésektől. Kaylát ez nem rettenti el: azt mondta, amíg csak mozogni tud, futni fog tovább – sosem lehet ugyanis tudni, mikor jön el az a nap, amikor már nem lesz képes ilyen teljesítményre.

k

Kayla közben molekuláris biológiát tanul az egyetemen, a futás pedig nemcsak a versenyt jelenti számára, hanem a kikapcsolódást, a feszültségoldást is – azt mondja, futás közben teljesnek érzi magát.

Ebben a videóban megnézheted, milyen nehézségeket kell kiállnia Kaylának, és mégis mennyi kitartással halad a célja felé:

Forrás: CNN