“Minden gyereknek félelmetes tehetsége van. És mi eltékozoljuk, kegyetlenül” – Így öli ki az iskola a gyerekekből a kreativitást

“Az én véleményem az, hogy minden gyereknek félelmetes tehetsége van. És mi eltékozoljuk, elég kegyetlenül. A kreativitás ugyanolyan fontos, mint az írástudás, azzal megegyező szinten kellene, hogy bánjunk is vele.” Így kezdi előadását Sir Ken Robinson, aki olyan igazságokat mond ki a mai oktatási rendszerről – ami módszeresen öli ki a gyerekekből a kreativitást -, és olyan összefüggésekre világít rá, amit tudva, egészen biztos, hogy minden szülő másképp nézi majd a gyermeke bizonyítványát.

“A közoktatás következménye, hogy sok igen tehetséges, briliáns, kreatív ember azt gondolja, hogy nem az, mert a dolgot, amiben jók voltak, az iskolában nem értékelték.”

Sir Ken Robinson szórakoztató TED előadása második felében egy mélyen megható történetet mesél egy – tanárai szerint – tanulási zavarokkal rendelkező kislányról, aki ma már a tehetségéből kifolyólag multimilliárdos. Neki szerencséje volt, és nem gyógyszert adtak neki, hanem egy óriási lehetőséget – de ne hagyjuk, hogy a mi gyerekünk sorsa a szerencsén múljon.

A TED videóban a folyamatos szövegként is megjeleníthető a beszéd átirata akár angolul, akár magyarul. Az átirat (angolul transcript) nem jelenik meg automatikusan, de a legördülő menüvel kiválasztható akár az angol, akár a magyar változat. (Menjünk rá a képre, és látni fogjuk.)

Forrás: ted.com


Korábbi lebilincselő TED előadások:

Jill Bolte Taylor: Így élnénk, ha a jobb agyfélteke venné át az uralmat felettünk

Suzana Herculano-Houzel: Mi olyan különleges az emberi agyban? Mi az, ami emberré tett minket az állatokkal szemben?

Sherwin Nuland: Egy sebész, akinek az életét elektrosokk kezelés mentette meg