A beszéd kezdeti fázisába lépett a világ leghíresebb gorillája, Koko

A 44 éves gorilla, Koko az egyik legszebb példa arra, milyen intelligensek az állatok: jelbeszéd segítségével kommunikál környezetével, mintegy 1000 fogalom jelét képes használni, és közel 2000 angol szót ért meg. Koko most még ennél is tovább lépett, és olyan viselkedést mutat, ami a beszédképességhez társítható.

2013-04-19_koko

Már eleve arra is képtelennek tartották a gorillákat, hogy bármilyen módon kommunikálni tudjanak az emberrel, erre Koko Dr. Francine Patterson pszichológusnő segítségével profin elsajátította a jelnyelvet, ő maga kezdeményez beszélgetéseket a látogatóival, el tudja mutogatni, mennyire fáj mondjuk a foga, és 70 és 90 közé becsült intelligenciájának köszönhetően azt is tudja, mit csinál egy orvvadász: Koko egyik barátjának szüleit orvvadászok ölték meg, és amikor egy DVD-n  Koko ilyen jelenetet látott, másnap egy nyers húst reklámozó újságra mutatva jelnyelven azt mondta: szégyen. Koko azonban nem állt meg ezen a szinten.

koko

Hagyományosan a természetben a gorillák is kiadnak hangokat, de ezeknek semmi közük az emberi beszédfejlődéshez, a kutatók korábbi álláspontja szerint ezért a gorillák képtelenek új hangokat megtanulni egy bizonyos skálán túl. Koko azonban kezdi megtanulni az emberektől, hogyan is kéne beszélni – legalábbis Marcus Perlman kutató szerint olyan vokális megnyilvánulásokat hallani tőle, amik a korai beszédfejlődésre jellemzőek. Kokora ezek után alapos vizsgálatok várnak, és akár az is megtörténhet, amire több főemlőskutató régóta vár: a racionális kommunikációra való képességük miatt a főemlősöket személyként ismerhetik el. Ő maga egyébként nem szótárra, hanem egy kis gorillára vágyik a legjobban.

photoblog_072414 s5_IMG_5463

Forrás: QZ, Koko.org