Miért van hamutartó a repülőkön, ha egyszer tilos rágyújtani? Mert a hamutartó hiánya egyszer 123 ember életébe került

Az amerikai repülőgépeken 1988 óta  tilos rágyújtani, ennek ellenére mindenhol megtalálni a hamutartókat – de vajon miért? A válasz egyszerű: a légitársaságok cseppet sem bíznak abban, hogy az emberek be is tartják az utasításokat.

Az utasok között nagyon könnyen tör ki pánik, akár amiatt is, hogy valaki nem bír magával, és mindenáron rá akar gyújtani. A többi utas biztonságának érdekében megelőzik a bajt, hamutálcákat tesznek ki, így a tilosban elszívott cigi csikkjét abba lehet elrejteni – és nem egy tűzveszélyes helyre eldugni. A félelem egyébként némileg jogos, hiszen 1973-ban a Rio de Janeiróból Párizsba tartó gépen 123 ember halt meg egy repülőn cigaretta okozta tűz miatt: a gép kényszerleszállást hajtott végre a füst miatt, amit egy, titkon a papírkosárba dobott csikk okozott.  Mire földet ért volna a gép, többen már a füst miatt megfulladtak.

A gép roncsai

A gép roncsai

Emiatt az eset miatt a hamutartók a helyükön vannak, és erre annyira figyelnek, hogy 2009-ben egy gép csak azért nem szállhatott fel, mert hiányoztak a hamutartók, az utasoknak pedig meg kellett várniuk, míg áthoznak néhányat egy másik gépről.

Forrás: Dailymail