Ezért nem születik elég gyerek? Egy kutatás szerint az első baba születése olyan katasztrófát jelent a családnak, mint egy haláleset

Érdekes kutatási eredményeket közöltek a Demography újságban, mely szerint  az első gyermek megszületése akkora traumát jelent a szülőknek, mint egy haláleset, válás, vagy elbocsátás.

A felmérés már csak azért is érdekes, mert a gazdaságilag erős Németországban történt

Összesen 2016 párnál végeztek vizsgálatot, azt szerették volna kideríteni, miért olyan alacsony a születésszám a gazdaságilag egyébként erős Németországban – az utóbbi 40 évben a házaspárok nagy része két gyermeket tervezett, de egy után többségük megállt. A megkérdezett pároknak mindegyikének két éven belül született meg az első gyermeke. Arra a kérdésre, hogy jelenleg mennyire elégedettek az életükkel, egytől tízig terjedő skálán nyilatkozhattak, és a válaszok alapján kétharmaduknál a szülés előtt tapasztalt nagy fokú elégedettség érzés hamar radikálisan lecsökkent, amint hazavitték a kis jövevényt.

Az anyákat a fizikai fájdalom, a kimerültség, az alváshiány, a szülés és a szoptatás közbeni gondok, a munkából való kiesés nyomasztja, míg az apákat párjuk egészségi állapota és a gyerekkel járó stressz aggasztja. Ez a hatás erősebb, mint egyéb sorsfordító, határozottan negatív események, így a legtöbb szülő már nem vállalja ugyanezt egy második gyerekkel. A boldogtalanság egyébként a magasan képzett és harmincon felüli pároknál radikálisabb.

A felmérés hangzatos, de nem biztos, hogy minden szempontból helytálló

A felmérés egyébként megtévesztően általánosító lehet, mivel a kutatók a párokat közvetlenül a gyerek születése után kérdezték, és nem követték nyomon későbbi életszakaszokban. Történtek már hasonló kutatások ebben a témában, amelyben hosszabb időn át figyelték a gyermekes szülőket: való igaz, hogy a gyerek születése után megnövekedett stressz miatt a szülők boldogságszintje meredeken leesett, de ahogy nőtt a gyerek, úgy tért vissza a harmónia, úgy lett a pároknak egyre több idejük egymásra, a hobbijukra, és ezzel együtt a boldogságszint is növekedett. Állítólag a kicsi születése utáni 5. évben érik el a szülők ugyanazt a szintet, mint ami a gyerek születése előtt volt.

Forrás: Washingtonpost