Egyre többen dolgoznak részmunkaidőben – Nemcsak boldogabbak, de hatékonyabbak is

Összesen hatmillió ember dolgozik részmunkaidőben az Egyesült Államokban, számuk pedig egyre nő – ott ugyanis rájöttek már arra, hogy a részmunkaidő nem a lusták vagy a többgyerekes anyukák luxusa.

A munkáltatók nagy része még mindig a régi rendszer szerint gondolkodik: aki nincs bent napi nyolc órát, az nem dolgozik, tehát haszontalan, nem érdemel rendes bért sem, a részmunkaidőnek pedig nincs semmi értelme, hiszen csak azoknak való, akik el akarják lazázni a kőkemény munkát, vagy csökkent munkaképességűek, akik nem tudnak  8 órában teljesíteni.

A részmunkaidőt nem a munkakerülők választják

A valóság azonban egész más: annak a 6 millió embernek, aki önszántából részmunkaidős az USA-ban, nagy része jól képzett, fiatal, munkabíró dolgozó, akik kreatívan és aktívan dolgoznak akkor is, ha nem áll ott a főnök a hátuk mögött – derült ki a Bureau of Labor Statistics adataiból. Egyszerűen más a gondolkodásuk, a hozzáállásuk, mégis ugyanolyan jó eredményeket produkálnak, mint a hagyományos munkarend szerinti dolgozók, ráadásul sikeresebbek, és elégedettebbek is az életükkel. Nem áldoznak fel mindent a munka oltárán, szabadidejükben a hobbijuknak, szenvedélyeiknek élnek, karitatív munkát végeznek, és pont emiatt az egyensúly miatt lehetnek sikeresebbek minden területen.

Megváltozott a munkához való viszony

Korábban már írtunk arról, hogy a jelenlegi fiatal felnőttek (huszonévesek) egy részének már más céljai vannak, mint a szüleiknek. Nem feltétlenül vágynak házra, mosógépre és autóra, sokkal inkább élményekre vadásznak.

Az úgynevezett “Z” generáció már nem azért él, hogy dolgozhasson, hanem azért dolgozik, hogy szórakozhasson. Számukra a legfontosabb érték a szabadság. 

Hiába a sok reklám, a mai fiatal nem akar mindenáron fogyasztóvá válni és birtokolni, pláne felhalmozni dolgokat. Nem él a munkájának, sőt, úgy tekinti, hogy a munkája van azért, hogy ő pénzhez, így pedig több lehetőséghez jusson. Gond nélkül vállal külföldön állást, járja a világot, ismerkedik más kultúrákkal, szükségleteinek megfelelően él, de ezért nem fizet akkora árat, amekkorát a szüleinek kellett.

Forrás: Fortune
via HVG