Kíméletlenebbek vagyunk, mint a cápák – Az ember a Föld szuperragadozója

Miközben a nagymacskáktól, vagy éppen a cápáktól félünk leginkább, a brit tudósok arra jöttek rá, hogy az ember a leghatékonyabb ragadozó a világon. Szerintük olyan jól pusztítunk, hogy az egyedfejlődést is sikerült megzavarnunk. A Science című tudományos folyóiratban pedig bővebben is kifejtették, miért ragadozóbb az ember az olyan ragadozóknál is, mint mondjuk a fehér cápa vagy az oroszlán.

Sokkal rosszabbak vagyunk a cápánál

Sokkal rosszabbak vagyunk a cápánál

A tanulmány szerzői 2125 ragadozó elemzése után jöttek rá, hogy kíméletlen vadászati és halászati módszerei miatt ember a világ leghatékonyabb ragadozója – megelőzi az oroszlánt, a farkast, a cápát, vagy a kardszárnyú delfint. Velük ellentétben mi emberek a puskáknak és a csapdáknak köszönhetően sokkal hatékonyabban vadásszuk le más fajok egyedeit: hálóinkkal tizennégyszer több halat fogunk ki, mint amennyit az összes tengeri ragadozó elpusztít, és kilencszer több kifejlett szárazföldi állatot ölünk meg, mint a többi ragadozó.

Fejlett technikáinknak köszönhetően ráadásul olyan csúcsragadozókat is el tudunk ejteni, amiket senki más, így alapjaiban változtatjuk meg például a tengerek ökoszisztémáját, és egyes ottani fajok evolúcióját, a szárazföldön pedig a nagyvadak számának jelentős csökkenése miatt komoly betegségek terjedhetnek el az emberek számára is fontos növényevő állatok között – nem is beszélve arról, hogy míg a ragadozó állatok a kicsi, sérült, vagy beteg egyedeket ejtik el, addig az ember a kifejlett, egészséges, idősebb példányokat vadásszák le, akik a legtermékenyebbek, akiktől a populáció további sorsa sokkal jobban függ.

Forrás: Independent, MTI