Fél szemére megvakult egy férfi a kontaklencséje miatt – Nem szabad figyelmen kívül hagyni a használati utasítást

A 39 éves Chad Groeschan túl sokat használta kontaktlencséit, gyakran azokban is aludt, egészen addig, amíg egy agresszív fertőzés meg nem támadta a szemét. Most azért meséli el történetét, hogy figyelmeztesse az embereket: vegyék komolyan a kontaktlencsékkel kapcsolatos szabályokat.

enhanced-28280-1440101877-1

Az egyébként gyakorlott hegymászó és lelkes búvár férfi kezdeti tünetei allergiához hasonlítottak: viszketett  a szeme, ami pár nap után homályos látásba, erős szem- és fejfájásba torkollott. Groeschan elment szemészhez, ahol kiderült, hogy egy Pseudomonas nevű baktérium támadta meg a bal szemét. A fertőzést már nem lehetett megállítani, a férfi bal szemére teljesen megvakult, látását talán egy szaruhártya-átültetés adhatja majd vissza a jövőben.

Az orvos szerint a fertőzéshez a kontaktlencsének is köze volt: Groeschan túl sokáig hordta napi kontaktlencséit, és gyakran elfelejtette kivenni őket alvás előtt, a baktériumok pedig elkezdtek szaporodni alatta – írta meg a hir24.hu. Itt megnézheted, hogyan néz ki Groeschan szeme azután, hogy megtámada a baktérium.

Évente több olyan esetet kezelnek a szemészek, ahol ugyanígy a kontaklencsével kapcsolatos előírások figyelmen kívül hagyása a bűnös. A szemészek szinte mind egyetértenek abban, hogy aki kontaktlencsét visel, az mindenképpen tartsa be a higiéniai előírásokat, ne aludjon és ússzon kontaktlencsében, és soha ne hagyja azokat hosszabb ideig a szemében, mint ahogy az elő van írva.

Forrás: Buzzfeed
via hir24.hu