Még mindig át akarják szoktatni a balkezes gyerekeket a “szép” kezük használatára

Azt hihetnénk, hogy elmúlt már az az idő, amikor a balkezeseket “nem normálisnak” minősítették, és kényszerítették, hogy a “jó” kezüket használják. Azonban hiába írunk 2015-öt, a balkezesek egyesülete továbbra is igen gyakran tapasztalja ugyanezt a kényszerítő eljárást.

Kiss Erzsébet, a Magyarországi Balkezesek Egyesületének elnöke, óvodapedagógus a Napközben keddi adásában mesélt arról, hogy a balkezes gyerekek egy részét szüleik vagy tanáraik megpróbálja átszoktatni a jobb kéz használatára – írta meg a Hirado.hu.

A balkezesség nem átok

Az egyesület tagjai folyamatosan járják az országot, és próbálják felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a balkezesség nem egyfajta átok, vagy rendellenesség, amitől meg kell szabadulni, rendszeresen figyelik a veszélyeztetett célcsoportot, az óvodásokat és az iskolásokat, illetve sok levelet és telefonhívást válaszolnak meg, ahol a szülők az átszoktatással kísérletező tanárokról mesélnek. Egy gyermekkel például megtörtént, hogy írni ugyan engedték bal kézzel, de az étkezéseknél kényszerítették, hogy a jobb kezét használja, vagy egy másik gyermek bal kezét csúnyának, jobb kezét szépnek nevezték.

Az átszoktatás  beszédhibát, tanulási nehézségeket okozhat

Mindez annak ellenére történik, hogy a pedagógusokat  alaposan felvilágosítják arról, miért nem szabad átszoktatni egyik gyermeket sem: tartós beszédhibát, tanulási nehézségeket, vagy akár agykárosodást is okozhat, a tanítók egy részében még mindig az él, hogy a balkezesség valamiért rossz, ezért változtatni kell rajta.

“Ahogy Hámori József híres könyvében, Az agy aszimmetriái című műben kifejti: a bal kéz dominanciát örökletes és hormonális tényezők együttesen okozzák, már magzati korban eldől, hogy melyik agyfélteke lesz a domináns – a balkezesek esetében ez a jobb agyfélteke. Tehát az átszoktatásnak nincs értelme, az erőszakos megváltoztatás súlyos zavarokat okozhat, többek között dadogást, írási és olvasási problémákat, bizonytalanságot, agresszivitást, önbizalomhiányt” – olvashattuk a ma.hu-n.

Sokan nem tudnak elszakadni a régi mintáktól

A 20. század közepéig ugyanis minden balkezes gyermeket átszoktattak veréssel, megszégyenítéssel, ha kellett, bal keze lekötésével. Már a szavaink sem sugallnak semmi jót a bal oldalról, gondoljunk csak a a balszerencse, balsejtelem, balsiker, baleset, ballépés, a balfácán, balul üt ki, bal lábbal kelt fel, vagy a kétbalkezes szavainkra. Pedig egyetlen balkezes sem tehet arról, hogy a jobb agyféltekéje dominánsabb, ez többnyire már a magzati korban eldől.