Stephen Hawking szerint a fekete lyuk átjáró lehet egy párhuzamos univerzumba

Stephen Hawking szerint nem tűnik el örökre és végérvényesen minden, ami belezuhan egy fekete lyukba – derült ki a híres elméleti fizikus stockholmi előadásán. Az eddigi tudományos felfogás szerint ugyanis a fekete lyukba került információ mindörökre elvész. Mindez azonban az univerzum működési elvei szerint lehetetlen, tehát a bejutott információnak valahol aztán meg kell jelennie – osztotta meg Hawking elméletét a közönséggel.

A tudós szerint a fekete lyukba került információval két dolog történhet: vagy hologrammá válik a fekete lyuk szélén, vagy átkerül egy alternatív univerzumba – írta meg az Index. A KTH Royal Institute of Technology-n elhangzó előadáson Hawking azt mondta, hogy a fekete lyukak nem is annyira feketék, mint ahogy azt eddig a tudósok gondolták, nem örök börtönök, ahonnan nincsen többé kiút:

 “A fekete lyukakról szóló alternatív történetek arra engednek következtetni, hogy mindez lehetséges. A lyuknak elég nagynak kell lenni, és ha még forog is, akkor az átjáró lehet egy másik univerzumba. A visszatérés azonban nem lehetséges. Szóval bármennyire is foglalkoztat az űrutazás lehetősége, ezt nem fogom kipróbálni.

Forrás: TheGuardian
via Index