Fotók: 5 dominanciát sugárzó testtartás, amitől magabiztosabbá válsz a félelmetes helyzetekben

Legközelebb, ha egy állásinterjún, randi előtt, vagy bármilyen stresszhelyzetben erőtlennek, bizonytalannak érezzük magunkat, tudni fogjuk, mit kell tenni: ha a testbeszédünkkel erőt sugárzunk, az visszahat a lelkünkre, és sokkal magabiztosabbá válunk.

Cikkek tömkelege foglalkozik azzal, hogyan vegyük észre a másik testbeszédéből a ki nem mondott érdeklődést, kíváncsiságot, esetleg elzárkózást. Arról viszont kevesebb szó esik, hogy a testbeszédünk ránk is kihat, nemcsak másokra – írja Bóna Krisztina a Mindennapi pszichológia folyóirat blogján.

Ha  két percre dominanciát sugárzó pózt veszünk fel, akkor magabiztosabbá válunk

Amy Cuddy szociálpszichológus vizsgálata kiderítette, hogy ha legalább két percre erőt, dominanciát sugárzó pózokat veszünk fel – például szétvetett lábakkal, csípőre tett kézzel állunk, vagy ültünkben hátradőlve összekulcsoljuk az ujjainkat a tarkónkon -, az megváltoztatja a hormonszintünket: a stresszhormoné, azaz a kortizolé csökken, míg a tesztoszteroné nő. Saját testtartásunktól így magabiztosabbá válunk, szemben azzal, amikor a félelem miatt zárkózott, védekező, gyenge pózokban tartózkodunk.

body-language-power-poses

A felső sorban a dominanciát sugárzó, az alsóban a gyengeséget jelölő testtartásokat látod (Kép forrása: Jamesclear)

Amy Cuddy TED előadását magyar felirattal megnézheted:

A TED videóban a folyamatos szövegként is megjeleníthető a beszéd átirata akár angolul, akár magyarul. Az átirat (angolul transcript) nem jelenik meg automatikusan, de a legördülő menüvel kiválasztható akár az angol, akár a magyar változat. (Menjünk rá a képre, és látni fogjuk.)

Korábbi lebilincselő TED előadások:

Ken Robinson: “Minden gyereknek félelmetes tehetsége van. És mi eltékozoljuk, kegyetlenül” – Így öli ki az iskola a gyerekekből a kreativitást

Jill Bolte Taylor: Így élnénk, ha a jobb agyfélteke venné át az uralmat felettünk

Suzana Herculano-Houzel: Mi olyan különleges az emberi agyban? Mi az, ami emberré tett minket az állatokkal szemben?

Sherwin Nuland: Egy sebész, akinek az életét elektrosokk kezelés mentette meg