Kutatások szerint a négy napos iskolahét javítana a gyerekek teljesítményén

A Georgia és Montana államok egyetemeinek kutatói megvizsgálták, hogyan teljesítenek azok a negyedikes és ötödikes diákok, akik öt helyett csak négy napot jártak iskolába egy héten. Az eredmények alapján úgy tűnik, a plusz egy pihenőnap nemhogy rontja, de javítja a gyerekek teljesítményét.

A matekhoz kipihent, feltöltődött gyerek (agy) kell

A vizsgálat kimutatta, hogy míg az olvasási feladatokban a négy napot iskolába járók ugyanolyan jól teljesítettek, mint az öt naposak, a matematikai feladatokban egyértelműen a “pihenő szakasz” nyert. A kutatók szerint ez nem csekély bizonyíték arra, hogy elég lenne csupán négy napot tanulni egy héten, így olcsóbbá válna az oktatás, miközben nem veszítene hatékonyságából: Coloradóban, Új-Mexikóban és Wyomingban már el is indult a kísérletezés ezügyben. Abban még nincs egyetértés a szakértők között, hogy a négy hosszú, vagy az öt, de rövidebb nap megfelelőbb, de az biztos, hogy az egyplusz szabadnap lehetővé tenné a gyerekeknek egyéb ügyeik elintézést, például a fogorvosi látogatást, így kevesebbet hiányoznának az iskolából.

A fő problémát ez ügyben nem is a gyerekek, hanem a felnőttek jelentik, hiszen amíg a munkahelyeken be nem vezetik a négynapos hetet, addig a legtöbb szülő nem tudná hová tenni a csemetéjét a hétköznapokon.

Vekerdy szerint túlterheltek a magyar gyerekek is

Vekerdy Tamás gyermekpszichológus szerint a 2012-ben bevezetett iskolarendszer jelenlegi formájában működésképtelen. Szerinte a központosítás alattvalókat nevel, nem gondolkodó állampolgárt. A Wmn.hu interjújában fejtette ki a véleményét részletesen:

“A szülők beveszik a süket dumát arról, hogy teljesítményelvű világban élünk, ha jót akarsz a gyerekednek, topmenedzserképzést már az óvodában is! Jönnek a béték, a káefték az oviba, kikapkodják a kicsiket a szabad játékból és elviszik képezni; lovagolni, úszni, angolórára… ami teljesen abnormális.”

Vekerdy hasonlóan vélekedik a túl sok házi feladatról, a túl gyors tanulásról, és a gyerekek túlterheléséről is.

Forrás: Sciencealert