Ilyen könnyen tönkretehet egy számmisztikáért rajongó diktátor egy országot

Mianmar-t húsz éve még Burmának hívták, de nemcsak a neve, hanem az ország állapota is alaposan megváltozott: majdnem teljesen tönkretette egy számmisztikáért rajongó diktátor.

26 év alatt sikerült tönkretennie az országot, amit irányított

Burma vezetője, Ne Win katonai puccsal került hatalomra, és 1962 és 1988 között vezette az országot – ez alatt az idő alatt a világ legszegényebb országává vált. Míg a Közép-afrikai Köztársaság diktátora, Jean-Bédel Bokassa egy hatalmas bulival rombolta le saját birodalmát, addig Ne Win-nel  babonás természete végzett.

Ne Win rettenetes félt a rossz szellemektől, és az ártó hatásoktól

Külön csapata volt asztrológusokból, számmisztikusokból, és egyetlen döntést sem hozott anélkül, hogy előbb ne konzultált volna velük. Mindeközben nyílt színen is nevetségessé tette magát: a hidakon például csak hátrafelé sétálva kelt át, így óvva magát a rossz szellemektől, de

a legrosszabb húzása mégis a pénznemek megváltoztatása volt.

Ne Win ugyanis rajongott a kilences számért

A 9-es volt a szerencseszáma is, ezért 1987-ben országának pénzét is ehhez alakította. Visszavonatta az addig használt  50 és 100 kyat címletű bankókat, azok helyett pedig bevezette 45 és 90 kyatosokat – azért pont ezeket, mert oszthatók kilenccel, és a számjegyeik összege is kilencet ad ki. Más haszna viszont nem volt az új pénznek, az előző bankók érvénytelenítése miatt a lakosság  egyik napról a másikra elveszítette a készpénzben tartott megtakarításai nagy részét.

A szocializmus bevezetésén munkálkodó Ne Win persze nagyon félt attól, hogy a nép fellázad ellene

Ezért a rontás megelőzendő széttaposott egy szelet húst a tükör előtt, majd rálőtt a saját tükörképére. A varázslat bevált: a nép csak egy év múlva torolta meg forradalommal  saját gazdasági és pénzügyi rendszerének összeomlását. Ne Wiunnek azonban jó szerencsét jósoltak asztrológusai, ezért többször is megpróbált újra hatalomra kerülni a Jog és Rend Helyreállításának Bizottsága (SLORC) helyére, de ez már egy alkalommal sem sikerült.

Az ország nevét 1989-ben a hatalomra jutott katonai junta Burmáról Mianmarra változtatta

1990-ben pedig bevezették az új kyatot. Demokratikusan választott parlament híján az ország neve körül továbbra is vita folyik: az ellenzék szerint az ország neve Burma, az uralom lévő katonai rezsim pedig kitart a Mianmar név mellett. Katonai rezsimet 1992 óta Than Shwe vezeti, számmisztikusok nélkül.

Forrás: Telegraph
via Index