Videó veszekedő polipokról, akik mérgükben kagylóval és hínárral dobálják egymást

Nemcsak mi, emberek szeretünk veszekedés közben a másik fejéhez vágni dolgokat, hanem a magas intelligenciájukról ismert polipok is: nemcsak hogy verekszenek, de nekik ráadásul nyolc kar áll rendelkezésre a vagdalkozáshoz.

A Sydney közeli Jervis-öbölben vették videóra a kutatók a terület miatt veszekedő polipokat – ugyanis túl sok, alapvetően magányos életmódot folytató állat él egy kis helyen. Peter Godfrey-Smith, a New York-i City University tengerbiológusa évek óta tanulmányozza őket, és elmondta, hogy a viták annak köszönhetőek, hogy a polipok még nem szoktak hozzá ahhoz, hogy a kívántnál jóval többet kommunikáljanak egymással. Emiatt történnek a veszekedések, a bokszolások, és végső esetben a hínár és a kagylók egymáshoz hajigálása.

Godfrey-Smith szerint kezdetleges eszközhasználatról lehet szó, ami a polipokat azon kevés állatok közé emelné, amelyekről biztosan tudjuk, hogy inteligenciájuk miatt tudatosan használnak eszközöket. A feltételezés egyébként nem meglepő: a polipok nagyon értelmes állatok, képesek üvegeket kinyitni, labirintusokból kikeveredni, megjegyezni a korábban megtanult viselkedésmódokat, jelzéseket, nagyon kíváncsiak, képesek más fajokat utánozni, egyiküket még arra is rávették, hogy víz alatt készítsen fotókat.

Ez a polip attól lett ismert, hogy két kókuszdióhéjat cipelt magával a víz alatt, hogy abból remek kis búvóhelyet csináljon magának:

Forrás: Newscientist