A 200 mérföld széles vándorló hegy, ami kis híján elpusztította Közép-Nyugat Amerikát

Ha láttad Christopher Nolan 2014-ben készült Csillagok között (Interstellar) című kiváló sci-fi eposzát Matthew McConaughey-val a főszerepben, akkor bizonyára vissza tudod idézni a film nyitójelenetét, amely 2067-ben játszódik és egy apokaliptikus homokvihar túlélőivel készített interjúsorozatot visz vászonra. Habár Nolan filmje pusztán fikció, az ominózus interjúrészletek valóságosak, melyeket valós homokvihar-túlélőkkel készítettek, miután átélték azt a környezeti katasztrófát, ami kis híján elpusztította Közép-Nyugat Amerikát a harmincas években.

1937: Original caption: This black roller dust storm is rushing toward Clayton, New Mexico. It was one of worst everto strike that portion of southwestern dust bowl. A moment after this picture was taken the city was in darkness. The storm lasted several hours and was followed by rain. The interiors of houses were coated with dust and the outsides with mud. This picture was taken by an amateur photographer who happened to see the storm coming. This photo was published in the May 29, 1937 Los Angeles Times.

A 200 mérföld széles vándorló hegy

Az évtizedben, amit a “mocskos harmincas éveknek” is neveztek, elképesztő fotók láttak napvilágot baljós fekete “hóviharokról”, amelyek gyakorlatilag elnyelték az amerikai préri városait a nagy gazdasági világválság idején. A fotók olyan képet festenek, amilyeneket talán az armageddon tartogathat számunkra egy nap. Nem csoda, ha a környékbeli lakók úgy hitték, eljött a világvége. A közel egy évtizeden át tartó könyörtelen porvihar bibliai méreteket öltött, úgy emlegették, mint a kétszáz mérföld széles vándorló hegyet.

In this April 18, 1935, file photo provided by the National Oceanic & Atmospheric Administration from the George E. Marsh Album, a dust storm approaches Stratford, Texas.  (AP Photo/NOAA George E. Marsh Album, File)

Az ószövetség egyiptomi történeteihez hasonlóan a homokvihar azon túl, hogy elpusztította a szarvasmarhákat és megsemmisítette a növényzetet, sáskajárást is előidézett. Az éhező vadnyulak ellepték a környéket élelem után kutatva miután a természet egyensúlya végzetesen felborult.

In this March 25, 1935 file photo, children cover their faces during a swirling dust storm while pumping water in Springfield, Colo. The Dust Bowl was manmade, born of bad farming techniques across millions of acres in parts of Texas, Oklahoma, New Mexico, Colorado and Kansas. Now, even as bad as the drought is in some of those same states, soil conservation practices developed in the aftermath of the Dust Bowl have kept the nightmarish storms from recurring. (AP Photo, File)

A por elől nem volt menekvés

Tömegek betegedtek és haltak meg tüdőgyulladás vagy alultápláltság következtében. A csapás valóságos exodus-t okozott, ami Amerika legnagyobb népvándorlásaként vonult be a történelembe rövid idő alatt. Három és fél millió ember hagyta hátra otthonát Oklahoma, Arkansas, Mossiouri, Iowa, Nebraska, Kansas, Texas, Colorado és New Mexico területén.

dustbowl5

Az emberiség mindezért csak magát okolhatja

A homokvihar nem természeti csapás volt, sokkal inkább a legnagyobb ember okozta környezeti katasztrófa Amerika történetében. Való igaz, hogy közrejátszott kialakulásában a szokatlanul meleg hőmérséklet és a súlyos szárazság is, de a területet az emberek “gyors pénz” utáni vágya és a helytelen földművelés tette földi pokollá.

dustbowl6

A nagy gazdasági világválság javában zajlott, a búza ára visszaesett. Ahelyett, hogy a kormány nyomására visszafogták volna a termelést, a gazdák kétségbeesetten betakarították terméseiket, hogy valamelyest pótolni tudják a veszteségüket. A földeket kitették a végtelen szárazságnak, ami 1932-ben meg is hozta eredményét.

A dust storm blows through Clayton, NM, May 29, 1937, a relatively common occurrence in the Dust Bowl town.  (AP Photo)

A gazdálkodás egyetlen lépésének kihagyása súlyos következményekhez vezethet. A kizsigerelt talaj porrá vált, melyet a szél felkapott. Ami néhány szűkös idénynek ígérkezett, egy tízéves apokalipszishez vezetett.

dustbowl11

Szóval, ha legközelebb azt hallod, hogy valaki gúnyt űz a science fiction filmek valószínűtlen apokaliptikus vezérfonalából, dobd be ezt a történetet a beszélgetésbe, mint a történelem egy igen érdekes szeletét.

An unidentified mother of five children from Oklahoma is shown on May 18, 1937 in California near Fresno where they now live as migratory farm workers as a result of the Dust Bowl.  (AP Photo)

Ha mélyebben el szeretnél merülni a homokvihar históriájában, nézd meg Ken Burns 2012-es dokumentumfilmjét, aki a Csillagok közt (Interstellar) nyitójelenetéhez szolgáltatta a valós interjúrészleteket a homokvihar túlélőivel.

Ken Burns: “The Dust Bowl”

Forrás: MessyNessy Chic

Zs. Zs.