Saját bundája tartotta fogságban – 40 kilogramm gyapjút vágtak le egy kétségbeesett juhról

Ausztrália legnagyobb juha lenyűgöző átalakuláson ment át, miután eltávolították a 40,5 kilogrammos gyapjút a testéről. A juh valószínűleg életében először találkozott az ollóval. A beavatkozás időszerű volt, egy ekkora bunda ugyanis életveszélybe is sodorhatja a viselőjét. A hatalmas juhot Canberra peremvidékén fedezték fel – még a kenguruk sem mertek kötekedni vele.

barany2

Chris a nyírás előtt. A juh ilyen bundával kószált Canberra bokrai között egészen addig, amíg hatalmas mérete fel nem hívta rá a figyelmet. Chris itt éppen várakozik a nagy átalakításra. (Fotó: RSPCA állatmentő szolgálat)

Az ausztrál állatjóléti szolgálat dolgozói bukkantak a Camberra környékén csavargó, elképesztő méretűre gyarapodott juhra, és kénytelenek voltak felkeresni az országos birkanyíró bajnokot, hogy szabadítsa meg szegény állatot a rekord méretű bundájától – számolt be róla a BBC. Tammy Ven Dange, az állatkínzás ellen küzdő egyesület (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) elnöke kedden osztotta meg Twitterén a következő felhívást:

“Segítsetek! Az egyesületnek szüksége lenne egy szakemberre, aki segíteni tud abban, hogy minél hamarabb megmenthessük ezt a juhot, akit most találtunk Camberra környékén.”

barany4

Körülbelül egy órán át tartott a nyírás, amelyet két külön irányból sikerült csak elvégeznie Mr. Elkins-nek. Az eltávolított gyapjú több mint 30 centiméter vastag volt. (Fotó: RSPCA állatmentő szolgálat)

A felhívást követően Ian Elkins, az Ausztrál Birkanyíró Verseny négyszeres győztese (nem rossz, mi?) azonnal önként jelentkezett a kihívásra. Elkin a honlapján azt írja, hogy ha jó napja van, akár 100 alpakát is meg tud szabadítani bundájától – de ebbe az óriási szőrgombolyagba még talán az ő ollója is belecsorbulhat. Nem lehetett tudni, hogy mikor nyírhatták meg utoljára az állatot, ahogy azt sem, hogy mi várhat az állatmentőkre a bunda alatt.

“Előfordulhatnak fertőzések, bőrbetegségek, ez a hatalmas gyapjútömeg még abban is megakadályozhatta a juhot, hogy normálisan végezze a dolgát” – nyilatkozta Ven Dange a Camberra Times-nak.

barany3

Chris bizonyára úgy érezte magát, mint akit megnyúztak. Levetett kabátját kiterítették a földön a hősies nyírás után. (Fotó: RSPCA állatmentő szolgálat)

A juh, aki lázban tartja egész Ausztráliát, totálisan felismerhetetlenné vált, miután megkapta a jól megérdemelt kozmetikázást. A jószág – aki gyakorlatilag vakon élte az életét, mert a bundája eltakarta a szemét is – egy kényelmes zöld takarón élvezte végig az életmentő beavatkozást. Az RSPCA szóvivője szerint a juh – rendes nevén Chris – teljesen jól van, de jó ideig megfigyelés alatt tartják majd.  Az állatmentők bíznak benne, hogy hamarosan új otthonra talál, és egy helyi farmer megnyitja előtte legelője kapuit. Azt nem lehet tudni, hogy hogyan sikerült boldogulnia Chrisnek ezzel az elképesztő súlyú gyapjúteherrel mindez idáig.

“Nagy valószínűséggel a juh leszakadt a nyájáról és az elmúlt években magányosan kóborolt a környéken” – mondta a szóvivő.

barany1

A hatalmas juh teljesen felismerhetetlenné vált a csütörtöki nyírás után – sokkal kevésbé ijesztő, miután megszabadították tekintélyt parancsoló bundájától. A rózsaszín foltok egy fertőtlenítő spray nyomai. (Fotó: RSPCA állatmentő szolgálat)

Egy helyi túracsoport többször látta már Christ, de a juh próbált elrejtőzni a hatóságok figyelő szemei elől egészen a múlt hétig. Az RSPCA-nek sem volt könnyű dolga az állat felkutatásával, elfogásához pedig valódi férfierő szükségeltetett. Chris gyapja a maga 40,5 kilójával könnyedén leiskolázta a korábbi világrekordert is.

A következő videón láthatjátok, ahogy levágott és becsomagolt gyapjút lemérik egy mérlegen:

Forrás: Daily Mail
Zs. Zs.