Egy kis francia szálloda, amelyik értékesebb festményekkel büszkélkedhet, mint a legtöbb múzeum

Létezik egy kisváros Franciaországban, Nizza közelében, amely felett nem csak megállt az idő, de emellett gyönyörű műalkotásokat is rejteget.

sz1

Saint Paul de Vence kisvárosában a Colombe d’Or nevű hotel alapítása óta ugyanannak a családnak a tulajdona, eredeti neve “Chez Robinson” volt. A képeket elnézve könnyen el lehet képzelni, ahogy a vendégek borukat szürcsölik vagy éppen táncra perdülnek a parketten. Mindeközben értékes műalkotások veszik őket körül, amelyek némelyike sokkal többet ér, mint egynéhány múzeumban kiállított festmény.

sz6

Így kerültek a festmények a szállodába

A szálloda alapítója, Paul Roux az I. világháborúból hazatérve úgy döntött, hogy éttermet nyit feleségével, Tittivel. Felesége valószínűleg egy ambíciózus, tettrekész asszony lehetett, mert az étteremből csakhamar szálloda lett, és hamarosan felkapott hotel lett a kis vidéki szálloda.

sz4

Sok híresség megfordult a magában is festői városban. Hemingway és F. Scott Fitzgerald is nyaralt itt. Állítólag Fitzgerald felesége egyszer nagy féltékenységi jelenetet is rendezett a szálloda falai közt.

sz8

A II. világháború alatt több művész talált itt biztos menedéket, akik pedig annak idején megfordultak a hotelben, mindig tudták, hogy a háziasszony főztje olyan csodás, hogy megéri ide betérni. A szállodát ebben az időszakban rendszeresen látogatták olyan neves művészek, mint Picasso, Chagall vagy Renoir.  A szálloda rendszeres vendége volt még Henri Matisse, de Legér falfestményeit, és César Baldaccini szobrait is megtalálhatjuk itt.

sz13

A szálloda tulajdonosának az a zseniális ötlete támadt, hogy egy-egy festményért cserébe ingyen megszállhat náluk bárki, amit aztán egy hirdetőtáblára ki is írtak. Így történhetett, hogy mára már több értékes festmény csodálható meg a hotelben, mint sok neves múzeumban. A szállodában járva szinte látni lehet Picassót és társait, ahogy a bárban rágyújtanak és hevesen diskurálnak barátaik körében.

sz10

Senki nem tudta eddig megbecsülni, milyen óriási érték van a szállodai falai között

Csupán néhányan embernek van némi sejtése, hogy milyen óriási értéket képvisel a szállodatulajdonos Roux család magángyűjteménye, de a festményeket és szobrokat valójában még senki sem becsülte fel. Mivel azonban a család rendszeresen cseréli a falon található festményeket, csak találgatni lehet, hogy mekkora összegről lehet szó. 1960-ban a műgyűjtemény egy részét ellopták, majd nem sokkal utána meg is találták a közelben található Marseille vasútállomásán.

sz9

A szállodában ma is ugyanaz a kellemesen családias, ugyanakkor művészi hangulat fogadja a vendéget, mint közel 100 évvel ezelőtt. Ma is a Roux család leszármazottai vezetik a kevesebb, mint 30 szobás hotelt. Úgy tűnik, mintha megállt volna az idő a szálloda felett, és Picasso vagy Chagall, esetleg Hemingway bármelyik pillanatban beléphetne, és leülhetne velünk egy fröccsre.

sz7

A hotelnek a mai napig rendszeresen vannak elismerésre váró művészvendégei, akiket talán a hely szelleme is megihlet, és olyan művek szerzésére inspirálja őket a hotel, mint Jean Cocteau és Igor Stravinsky közös Oidipusz király adaptációja.

sz2

A szálloda persze nem csak festményeiről, hanem konyhaművészetéről is híres. Érdemes ide betérni, hiszen a Cote d’Azur és a Provence között épp útba esik.

sz12

Az itt elköltött ételeknek persze borsos áruk van, de ha belegondolunk, talán megéri egyszer elmesélni az unokáknak, hogy egy Picasso vagy egy Matisse társaságában volt szerencsénk vacsorázni.

sz11

Forrás: MessyNessy ChicLa Colombe d’Or
O. M.